Växjö satte stopp för segersviten

fre, Nov 23, 2012

Matchrapporter, Nyheter

Mot Växjö är det inget annat än revansch som krävs. AIK har redan hunnit med att förlora på hemmaplan mot Växjö både under försäsongen och under elitseriens inledning. Sett till hur tabellen artar sig borde Växjö inte ha skuggan av en chans mot ett AIK som sista sju omgångarna formligen gått på vatten och skuggar serieledande HV 71 genom att rada upp trepoängare. Smålänningarna har bortsett från matcherna mot AIK haft en tung säsong. De har nu parkerat på en nästa sista plats efter 24 spelade matcher. Men tabellplaceringen avgör inga matcher, och är det något den fördomsfulle vet om smålänningar är det deras förmåga att gneta idogt.

Växjö har gjort sin hemläxa

Sam Hallam i Växjös bås tycks ha gjort sin hemläxa väl. För Växjö spelar precis som de bör göra för att inte gå i samma fälla som Rögle och stundtals Linköping gjorde. Samlat försvar, välavvägd forechecking, och inte för många kostsamma besök i utvisningsbåset. Växjö lyckats med det många andra lag misslyckats med, och belönas med att nolla AIK i den första perioden, vilket inte hänt särskilt ofta. AIK får inte de enkla målchanserna eller det pressade trycket mot motståndarna som annars har varit signifikativt för spelet under rådande segersvit.

Kaptenen parkerar på kontoret

I andra perioden visar Arvidsson framfötterna efter dryga sju minuter, sin vana trogen snurrar han runt som en bålgeting i Lakers försvar och bidrar till att AIK får med sig en utvisning som visar sig bli kostsam för bortalaget. Firma Bud-Jocke-Jimmie ges chansen i powerplayet och då blir det som så många gånger förr mål i numerärt överläge genom Jimmie som intagit kaptenens kontor och rakar in ett pass från Pierre. Skönt med en kapten som visar vägen. Trots att Jimmie inte är i närheten av sin toppform så har en ett bra poängsnitt. Efter målet ökar AIK trycket betänkligt och 2-0 känns inte särskilt långt borta. Men en utvisning på Adam Pettersson ändrar matchbilden för ett kort tag och ger Växjö tillfällig men ack så nödvändig arbetsro.

Slutet på den andra perioden är inte mycket att minnas frånsett två räddningar av Norrena som gav mig som gammal målvakt starka vibbar av Dick Andersson, när han motar skott 1,5 meter utanför målgården. I pausvilan och ställningen 1-0 intervjuas Tomas Skogs som trots sägnen ”om den glada dalmasen” är lite sur över det egna lagets spel. Enligt honom tappar laget puckarna i fel läge och får kontringar mot sig. Pucken ska ner djupt och spelet måste in rakare på mål, enligt Skogs.

Nummer 23 blir Skogstokig

Vid ställningen 1-0 lever matchen i allra högsta grad. Även om Växjö i sin helhet inte känns farliga, så har de spelare som Rosen, Kallio, samt Rasmussen och Reddox.  Just Skogs som efterlyste bättring i hemmalägret får ta på sig rollen som syndabock när han tappar pucken på egen blå och bjuder Växjö som på 2-1 läge där Kallio är den som med en stoppfint ger sig den tiondel som behövs för att han kan ska kunna prickskjuta in 1-1 mellan benskydden på Svensson.  Målet ger Växjö en riktig energiinjektion, och gör syndbocken i AIK skogstokig. Spelet jämnas ut och Växjö jagar ytterligare mål. Så nära som ett missat friläge kommer Linköping ett ledningsmål, men missar sin chans tack vare att Svensson agerar mer resolut än på kvitteringen och kniper pucken för anstormande Lakersspelare som jagar en retur.

Sedan går AIK fram på för allt vad som finns att hämta ur den svartgula bensintanken. Något ytterligare mål under ordinarie tid släpper inte ”old-school Norrena” in, trots att Bud och Jocke är inne, en duo som så gott som aldrig lämnar isen mållösa. Matchen går till övertid och spel 4-4.

Vampola drar ner rullgardinen

I övertidsspelet dröjer det inte länge innan AIK får chansen att spela i powerplay. Hemmacoachen Forsberg tar time out i ett sista försök att samla krafterna till ett avgörande, men Växjö kan stå emot med tur och skicklighet. Sen drar Bud Holloway på sig en utvisning som ger spel 3-3.  Detta föregicks dock i vad som såg ut att en klar interference på Oscar Lindberg, men domaren valde att fria. Matchen får sedan ett abrupt och nesligt slut när Vampola tar pucken av Lindberg på egen blå och får åka raka vägen mot Svensson som inte lyckats mot nämnde spelares långa dragning. Återigen åker Växjö hem med poäng efter en lyckad kväll i Skellefteå.

Växjö har potentialen till en högre placering

Efter en sjufaldig svit av segrar tog det nu stopp mot smålänningarna. Utan att ha följt Växjö närmare är det svårbegripligt hur de återfinns på näst sista plats i serien. Laget har en bra mix mellan äldre rutinerade spelare som Kallio och Vampola, och yngre spelare som Rasmussen och Rosen. Längst bak har de Norrena som tycks trivas att spela mot Skellefteå. Verktygen för en högre serieplacering borde finnas och det är hög tid att ta fram dem oftare, och mot fler lag än Skellefteå om Växjö vill undvika en vår i kvalseriens ångestfälla.

För Skellefteås del blev slarvet med pucken avgörande. Spelfilosofin om att alltid spela sig ur zon straffar sig vid Kallios 1-1 där Skogs kan chippa ut pucken. Sen är det dräll på blålinjen som gör att Växjö kan avgöra matchen till sin fördel. AIK stod inte att känna igen, men det är naturligt att det kommer en tillbakastuds efter en sådan lång segersvit. Individuellt vill jag egentligen inte framhålla någon särskild eller kritisera någon enskild, det var slätstruket rakt över. Firman Jocke och Bud hade en ovanligt dålig dag på jobbet, även om Jocke i sekvenser på små ytor gör saker med pucken som jag skulle offra mitt lillfinger för att själv kunna reprisera. Det enda som stack ut på något vis var North Powers insats. Under stora delar av matchen hördes det ett bra tryck från klacken, även om skönspelet uteblev och kvällen slutade i moll.

Ingen country

Duon som håller ihop i alla lägen
(folkbladet.nu)

 

Inne i AIK-kabyssen kan en knappnåls fall höras på lång väg, och inte en ton av Luke Bryan eller annat countryskrål hörs. De flesta spelare har ”rymt” eller förpassat sig till någon angränsande del av arenan jag inte har access till. Längst inne i hörnet sitter dock Johan Alm tillsammans med skadade backkollegan Petter Granberg och surrar med lågmälda miner.

Spontana tankar efter ytterligare en svidande förlust hemma mot Växjö?

Vi är inte tillräckligt skarpa och bestämda i de avgörande momenten i denna match. Det var mycket som kan bli bättre, och det är svårt att peka ut en enskild faktor som bidrog till att slutresultatet blev som det blev. Jag och Petter diskuterade just detta och vi har inget bra svar på frågan varför Växjö är svårspelade för oss, säger Johan Alm, vars fysiska spel berömdes av bisittaren och före detta hemmaspelaren Mattias Nilimaa.

Johan – Hur är det att möta lag som Växjö och Linköping som där ni äger mycket puck – men åker på många kontringar?  

Det är helt klart en viss skillnad om man jämför med möten mot lag där puckinnehavet är mer jämnfördelat, men det spelet vi spelar bygger ju mycket på att vi ska äga pucken och då blir det ju det öppningar för kontringar på så vis. Till viss del börjar man ju bli van att spela matcher där vi dominerar spelet med puck men motståndarna ligger på kontring.

Petter hur är din status – och hur känns det att sitta vid sidan av isen?

Det är väldigt frustrerande att sitta vid sidan av, särskilt när vi har hemmamatcher, och särskilt när vi förlorar. Man vill ju alltid vinna, även om jag tycker jag att Växjö gjorde en bra match idag. Just nu är det mest cykling med arm i mitella som gäller för mig som träningsform, och stretchövningar för axeln. Jag vet inte exakt när jag väntas kunna vara tillbaka på isen, men jag tränar hårt för att kunna bidra när jag är tillbaka. Upplägget och tidstrappan för träningen är mer Karins bord…

Vad tycker du om Johans insatser gångna säsong (nu när han är ute och gör TV…)?

Jag tycker att Johan definitivt har utvecklats denna säsong. Han har skött sig riktigt bra och han visar att tillför laget och på så vis har han blivit mer etablerad.

En som såg allt annat än lycklig ut efter matchen var Markus Svensson. Trots enbart två insläppta fick han se sig besegrad. Det syntes att han var besviken efter matchen och att han är missnöjd över förlusten som han kommenterade med tomma ögon och orden ”tråkigt att förlora”. Han klappas dock om av målvaktstränare Holm som jag tror säger ”bra match Mackan, hade fler krigat som du hade poängen blivit fler”.

Vad säger du om Kallios 1-1 mål Markus?

Jag vet att det gick en mellan benskydden, men själva situationen som sådan i sin helhet måste jag nog granska på video för att kunna kommentera närmare…

Hur är det att stå när du får stå sysslolös långa stunder och motståndarna ligger på kontring, och hur ser du på utvisningssituationen på Oscar innan avgörandet?   

Det är lite som det sett ut större delen av säsongen, det är ju så vi spelar och jag måste vara beredd på att matchbilden ser ut så för mig och att det kan komma två frilägen som det gjorde. Domarinsatsen försöker jag ignorera så gott det går, jag måste fokusera på mitt eget spel.

Konkurrensen med Jocke hur känns den – fortsatt sporrande eller?

Absolut. Mellan oss två blir det tävling varje dag på jobbet, och det känns bra.

Forsberg säger ”godkänt men inte mer”
(norran.se)

 

Anders Forsbergs egna analys

Forsberg är redan inne på nästa match, innan frågestunden tar vid sätter han upp tider och riktlinjer för lördagens träning och söndagens möte med HV 71. En seriefinal där AIK har chansen till förstaplaceringen. Matchen ikväll ger mig dock några frågor som jag vill ha besvarade av Anders innan vi laddar för söndagen.

Varför har ni så svårt för Växjö?

Vet inte riktigt, det är svårt att peka ut en enskild faktor. Vi gör en godkänd insats idag, men inte mer. Men Växjö är ett riktigt bra lag, i synnerhet på bortaplan. De borde kunna ligga bättre till i serien. Sedan är det lite av slumpen att de något sämre matcherna kommit mot just Växjö.

Hur ser du på insatsen kedjan Vesce-Pierre-Bud stod för idag, och vad har Pierres återkomst betytt för laget?

Jag tycker att samtliga i den formationen kan bättre. Pierre var något blekare idag än tidigare, men det är ju fortfarande försäsong för honom ska vi komma ihåg. Hans fart och energi betyder oerhört mycket för laget. Angående Ryan Vesce är väl insatsen sådär. Jag ser stor potential i honom, han är smart och har bra blick där ute. Jag tror det kommer att bli bra och jag har höga förväntningar. Men i allmänhet kanske utomstående har en orealistisk kravbild på honom just nu. ”Det kommer att bli bättre och bättre med tiden för honom” avslutar Anders.

Mot nya korståg

Summa summarum, AIK gjorde inte mer än ett mål och då är det svårt att få med sig mer än en poäng då. Elitserien är så pass jämn att botten kan slå toppen på bortaplan vilken dag som helst nästan. För AIK:s del är nästa anhalt Jönköping på söndag. En het seriefinal som du inte får missa. Hoppas korståget mot en ny segersvit inleds redan då!

addebeck

redaktionen@northpower.nu