Ungdomlig entusiasm gav seger på Hovet

tor, Aug 23, 2012

Matchrapporter, Nyheter

Blott hundratalet åskådare, varav de flesta med Skellefteå-sympatier, kunde bevittna en svängig tillställning där slutligen AIK besegrade gnaget med 2-3 efter mål av Jocke Lindström (2) och Melker Karlsson. Svensson stod för en stabil insats i målet och släppte två puckar förbi sig som inte var mycket att göra åt, men stod i vägen vid många andra farliga gnagetlägen.

Isen var enligt A. Forsberg under all kritik, det bidrog kanske till den försäsongsaktigt fladdrande pucken. Ett ungdomligt AIK med Jocke, Bud och Möller utspridda i var sin kedja visade prov på en hel del skridskoåkning och vilja att hålla i pucken, men även en del slarv och stundtals rejäla problem med positionerna, inte minst i boxplay där gnaget firade triumfer i de första två perioderna.

Ändå är det de etablerande spelarna som framför allt visade stabiliteten och klassen. Bud, Möller och inte minst Jocke, men även Lindberg/Karlsson framåt och Edström/Lindgren defensivt. Jag gillar även det jag såg från Anton Lindholm på backplats. Många av ungtupparna glimtade till stundtals, men är på det hela taget lite för heta och tappar positionerna, pucken eller tar slut efter 30 sekunder och får sedan kämpa på sirapsben resten av bytet.

Efter slutsignalen fick jag några ord med Forsberg själv som kunde ge nedanstående besked.

Laguppställningen och den ungdomliga matchningen

Vi kör helt nya femmor och har gjort så varje match, vi vill inte att de ska få spela med samma spelare än.

Vi vill att de ska vara redo en elitseriepremiär, då måste de få känna vad det är för att kunna vara redo när de får chansen. Alla som matchas här kommer få spela i vinter, även Sundqvist och Wallmark. De måste vänja sig hur det är att stå i skarpt läge och när motståndarna väger 15-20 kg mer.

Hittills tycker jag att alla har gjort bra insatser, men de är ojämna. De gör endera bra och endera dåliga matcher, men det är som det ska vara. De visar att de har kvaliteter, prestationen är mycket en erfarenhetssak. De laddar på träningsmatcher som det vore en sm-final; de måste ladda lite lugnare och våga lira ut.

När man spelar med väldigt många juniorer blir det väldigt svängigt, speciellt med mycket pp/bp. Många är dessutom ovana att spela så lite som nu, de är ofta stjärnor i sina ungdomslag medan här får de mindre framträdande och mer ovana roller.

Favorittrycket

Favorittrycket känns smickrande. Det har varit vårt mål hela tiden, att bli så bra att vi kan vara där uppe. Redan ifjol var motståndarna lite mer taggade och bättre när vi mötte dem. Man ska komma ihåg att vi är en liten klubb och att vi t ex bara har ett sm-guld. Nu kan vi vara med där uppe och vinna mot alla lag – sen måste man ha rätt flyt för att gå hela vägen och ha hela spelare.

Kontinuiteten

Kontinuiteten i truppen var en målsättning sen första året då många bärande spelare försvann, så målsättningen till den här säsongen var att behålla alla vi vill behålla. Där har Lasse slitit hårt för att lyckas. Alla som är kvar vet redan hur spelsystemet ser ut och de känner mig och övriga staben och vet vad det kan förvänta sig, medan sådant tar tid för nya spelare.

Vesce

När det gäller Vesce så håller vi det helt öppet med hans position, vi får se när han kommer in hur han är som spelare. Visserligen har han spelat mycket center tidigare, men vi får se hur han passar in i vårt spelsystem, speciellt i försvarsspelet. Men det är ju utan tvekan en spelskicklig spelare med bra skott.

Morgondagens motstånd

Salavat har jag inte sett på två år och sedan dess har det ju försvunnit och tillkommit en hel del spelare. Det är dock ett riktigt bra lag som är duktiga på att vända spelet. Dessutom har dom många duktiga och ganska stora spelare, så det blir en riktig utmaning för oss. Men vi anpassar inte laget efter det utan vi rullar på, blir en nyttig sak för grabbarna att möta sådana världsspelare.

Lasse J om Vesce

Artistkontraktet var en uppgörelse som passade bägge parter bra, och då handlade det inte bara om pengar. Det gör att han kommer i slutet av oktober. Ryggskadan är läkt så allt är bra med Vesce, han är på is och kör. Sen finns ju alltid en risk för nya skador. När han kommer så gäller det att vi tar väl hand om honom och får in honom i gruppen ordentligt.

/schteffe

, , ,