Sveriges bästa lag – Skellefteå AIK

lör, Dec 11, 2010

Matchrapporter, Nyheter

I en match av yppersta slutspelskaraktär visar åter igen Skellefteå AIK vilket som är Sveriges bästa hockeylag när man detroniserar FBK med 5-2 på hemmaisen. En återuppväckt förstafemma, en fortsatt mycket stark andralina och en stabil Andreas Hadelöv ska framhållas som grundpelare till viktorian. AIK kan nu belåtet slå sig ner i julsoffan och vänta på klapparna med en trepoängsledning.
Foto: SCANPIX/ROBERT GRANSTRÖM

I en match av yppersta slutspelskaraktär visar åter igen Skellefteå AIK vilket som är Sveriges bästa hockeylag när man detroniserar FBK med 5-2 på hemmaisen. En återuppväckt förstafemma, en fortsatt mycket stark andralina och en stabil Andreas Hadelöv ska framhållas som grundpelare till viktorian. AIK kan nu belåtet slå sig ner i julsoffan och vänta på klapparna med en trepoängsledning.

Det var två mycket starka lag som möttes den här kvällen. Tveklöst är FBK ett lag av helt annan kvalitet än Södertäljeborna som gästade i torsdags. Som så ofta var det spel i numerärt överläge som satte an tonen för matchen. När Mikko Lehtonen petade in en förstulen puck bakom pryon Michel i FBK-kassen var det ett AIK-powerplay som äntligen fick utdelning, om än inte genom något särskilt skönspel. Därigenom kunde AIK spela på ledning resten av kampen, och värmlänningarna fick ständigt jaga. Lika viktigt, jag kanske än viktigare, var AIK:s ytterst starka boxplay hela matchen igenom. Aggresiviteten i boxen var något högre än vad den varit tidigare, till och med i det kritiska 3mot5-spelet lyckades puckhållaren stressas, puckar stjälas och dumpas ut ur zon. Det starka FBK-powerplayet fick lämna isen utan utdelning. När skotten väl kom fram stod Andreas Hadelöv ivägen, säker som vanligt, ännu ett år i toppen av elitseriens målvaktsliga.

***

Förstalinan vaknar till liv den här matchen. Warg, Lindström och Lehtonen visar att man är sylvassa offensivt när saker och ting stämmer, och att man inte försvinner när det hettar till – tvärtom! Lindström kliver fram i bräschen för laget med sin mäktiga open-ice-tackling som förebådar Lehtonens 3-1. David Rundblad är mäktig när han får lite yta, och agerar med en härlig pondus i anfallszon. Och kaptenen själv visar kyla i avslutet när han skickar målvakts-pryo-michel upp på rad 15 i jakt på bröd med korv när han sätter AIK:s andra för kvällen.

När förstalinan tidigare sömnigt glidit runt på isen har det varit andrakedjan med Jimmie, Chrippe och Forssell som varit leading line i laget. Kedjan tappar ingen fart under den här matchen. Tvärtom känns det som att de utgör kärnan i laget och är bra precis över hela planen. Fattades bara att Forssell hade fått sätta pucken i 2mot1:an på pass av Jimmie.

Tredjekedjan också den riktigt bra. Söderberg ett kliv i rätt riktning, och bra inte minst i spelet utan puck. Bellemare gör som vanligt en gedigen insats, men den som främst ska hyllas tycker jag är Oscar, som både spelar klokt i positionsspelet, är härligt teknisk med pucken och har en skön spelupfattning, och slutligen inte bangar för lite klinch med otäcka FBK-backar. Oscar är någon att bygga en kedja runt.

Fjärdekedjan visar åter igen vilken energi de tillför laget och hur mycket energi de suger ur motståndarna. Visst blir det ibland lite svettigt när de hamnar i egen zon, men oftast är det ju i anfallszon de förlägger spelet. Vingarna Pettersson/Karlsson är otroligt energiska och kvicka. Jag hade hoppats få se Arvidsson mer än i utvisningsbåset, men det kommer väl tids nog det med. Fabriken fortsätter leverera.

På backsidan var förutom Rundblad även Linkan väldigt bra, och givetvis Adam som äntligen får näta för första gången för säsongen. Däremot hade Majesky inte någon av sina mest lyckade kvällar. Seg, strulig och snubblig hade han varken kontroll på puckar eller kropp under stora delar av matchen. En kväll som denna känns det inte otroligt om hans plats kanske fylls av någon av de resliga egna produkterna Alm/Granberg till nästa säsong, eller vad tycker du?

***

En fantastisk stämning, trots bara drygt 5200 i hallen. Givetvis inte vad man hoppats på under denna toppmatch som också betyder uppehåll ända fram till den 28:e när det gäller hockey i schtaan. Men ni som var där gjorde ett helt fantastiskt jobb, och lovorden haglade från folket anställda av C+. Och ni som var där ångrar er knappast. Makalöst vackert med alla flaggor dessutom, riktigt snygga varenda en! Ta nu väl vara på dessa.

Domarna var äntligen med oss och valde att inte blåsa för blockering när pucken helt korrekt vilade öppet bakom FBK-målvakten. Vi får tacka värmlänningarna att man inte lagt lika mycket cash i domar-mutor som gnaget.

Rapporten skrivs 80-talet mil från händelsernas centrum, så jag har därför ingen aning om hur de händelser som föregått matchen förlöpt. Vem vann NP-cupen? Hur var stämningen på Allstar? Utveckla gärna i kommentarerna eller fortsätt snacket i matchtråden.

***

Nästa match är den 26:e borta mot DIF, därefter hemmamatch och förmodad premiär för nya introt inkl. on-ice projection den 28:e mot Säckens Linköping. Tills dess får vi följa Warg/Lindström/Ericsson i Ryssland i blåstället.

/schteffe

,