Seriejumbon Modo hälsar på

mån, Nov 29, 2010

Nyheter

Skadeläge:

Modo: Har en helt skadefri trupp, men tvingas i frånvaro av Dimitrakos/Cook ta in en ny juniorforward, 19-årige Andreas Forsström. Dessutom är Anton Hedman fortsatt avstängd.

Modos trupp:

Målvakter: 30 Nicklas Dahlberg, 32 Tuomas Tarkki.
Backar: 2 Jens Westin, 3 Mattias Timander, 5 Hans Jonsson, 12 Daniel Josefsson, 18 Per Hållberg, 40 Ludvig Byström, 47 Alexander Bonsaksen, 55 Ole-Kristian Tollefsen.
Forwards: 6 Magnus Häggström, 10 Per-Åge Skröder, 17 Morten Madsen, 22 Sondre Olden, 24 Niklas Sundström, 26 Kristian Forsberg, 28 Jacob Blomqvist, 39 Per Svartvadet, 44 Nicklas Danielsson, 49 Anton Byström, 87 Robert Rosén, 93 Byron Ritchie, Andreas Forsström.

AIK:
Johan Forsberg, Mattias Lindström. Frågetecken för Forssell, mjukdelsskada i foten, samt Lindgren, förkylning. Senaste nytt i matchtråden i forumet.

Hett i AIK:

  • Hadelöv fortsätter spela stabilt när han får förtroendet. 35-åringen från Kiruna är på väg mot ännu en toppsäsong, och är för närvarande trea i målvaktsligan när det gäller räddningsprocent, endast slagen av Fasth och Salak. 
  • Fjärdefemmans juniorer är en ständig vitamininjektion och behövs särskilt när laget i övrigt inte riktigt kommer upp i nivå.

Hett i Modo:

  • Modos juniorer har säkrat segern i J18 Elit Norra. Forsberg är på is och Modo hoppas. I övrigt är det allt mest hjärtekross i the heart of hockey.

Kallt i AIK:

  • Special teams – AIK har sakta men säkert förbättrat boxplayspelet, men föll till föga när HV började trumma på sitt tidigare framgångsrika powerplayspel. Vad än värre är att det egna spelet i numerärt överläge gått i stå de senaste matcherna. Samspelet, rörelsen och pucktempot har gått ner i den så framgångsrika förstauppställningen, och vilar allt mer på individuella försök från Lindström/Lehtonen.
  • Eriksson – Visar åter att han är ung och lite upp och ner i prestationen. Nu senast vissa tveksamma ingripanden, även om förlusten i sig inte kan lastas honom.

Kallt i Modo:

  • Det mesta. Laget ligger sist i serien med tre raka förluster i bagaget, de två senaste (varav en mot AIK) med 1-5. Man har gjort tre mål på de senaste tre matcherna. Det tycks inte direkt ha hjälpt offensivt att Dimman och Cook sparkats. Medan Timrå värvar back med saftiga NHL-meriter på korttidskontrakt har Modo ännu inte lyckats knyta till sig någon ersättare för dessa herrar. Frustrationen ökar i Dö-vik.

Matchsnack:

Modo igen alltså – inte länge sedan lagen möttes men så här fungerar ju elitserien. Senast en siffermässigt stabil vinst för AIK med 1-5 på bortais, men matchen var i stora drag jämn ända tills resultaten började rulla AIK:s väg. Modo känns som ett sargat lag med lågt självförtroende och mycket press på sig. Nu börjar även de andra bottenlagen röra på sig. Jag tänker på Södertälje som genom bra spel övertygade mot Färjestad, liksom Frölunda som verkar fått lite fighting spirit tillbaka i och med Bäckmans återträde i backlinjen. Challes Modo är pressat och skulle behöva lite ny energi in i laget.

AIK mötte senast ett mycket potent HV som visade lite av sin forna glans. Som vanligt mot AIK höjde sig Laine några snäpp, men även liraren Piros var värdefull för vitvarugänget. Denna säsong har AIK inte haft några långa dippar, utan snarare varvat hyfsade insatser (vilket det ändå var i lördags, man var inte utspelade på något sätt och med marginalerna åt andra hållet kunde det blivit riktigt jämnt) med riktigt dominerande spel. Återstår att se om trenden håller i sig, i sådana fall kommer Modo få en svettig start på matchen.

Båda lagen har haft svårt i special teams på sistone. Utdelning och medstuds varierar givetvis över säsongen, och när det börjar blåsa motvind och fru fortuna vänder sitt ansikte bort för en stund, då gäller det att återgå till basics. AIK (och kanske även Modo) behöver återgå till det enklare spelet och inte fundera så mycket och söka passningsvägar. Mer trafik på mål (Warg kan vara värd en kompis emellanåt) och mer skott från blå.

Funderingar:

  • Hadelöv lär stå i AIK:s kasse, blir det ett målvaktsmöte med gamla kollegan Pumba?
  • Är Forssell tillbaka?
  • Kan AIK bjuda på samma inledande show som mot FHC hemma?
  • Kan Modo likt ett skadat djur visa desperation och bjuda upp till kamp?

/schteffe