Nytt år, ny svit

tor, Jan 3, 2013

Matchrapporter, Nyheter

Hovet har blivit något av en favoritarena för Skellefteå AIK på sistone. Publikstödet från tillresta och utflyttade skelleftefans är påtagligt, och spelmässigt har Stockholm varit snällt mot gästerna. Skellefteå AIK bygger en ny trend och har i och med kvällens seger fem raka vinster i bagaget. Den här kvällen var det aldrig något snack om saken.

Mitt bestående intryck av matchen, när jag hastade ibland många suckande hemmasupportrar mot tunnelbanan, var att Skellefteå har en helt annan högstanivå än lag som Gnaget och Rögle som också nyligt blev besegrade. Fullt påslagna och i högsta hastighet får sämre lag i serien otroligt svårt att stå emot den fors av skellefteåspelare som kryssar genom anfallszon, än mindre hålla reda på den lilla gummitrissa som snabbt och finurligt skickas mellan samma spelare. De första tio minuterna var en uppvisning i förmåga att anfall och samtidigt kontrollera matchen. Snabba spelare som hittade varandra med ett säkert passningsspel. En imponerande backchecking som plockade tillbaka pucken från gnagare redan innan egen blålinje. Och ofta briljanta crosspassningar som öppnade upp spelet och omintetgjorde solnaiternas tama försök att, som brukligt, spela ett intensivt presspel.

Efter de tio första minuterna satt nog de flesta bortafans med ett leende på läpparna, och kanske gjorde spelarna också det där de satt i båset. För efter det så mattades uppvisningen något, andra perioden blev lite mer av stänga-ner-spel, medan tredje bli lite mer ge och ta där Skellefteå stundtals visade upp samma tjusiga spel som i första.

Styrkor

De få spel i numerärt överläge som gavs under matchen blev uddlösa från båda lagen. Skellefteå fortsätter vara mästerliga i numerärt underläge, även om Gnaget inte utgjorde någon formidabel motståndare denna kväll. I spelet med en man mer var passningsspelet till en början snabbt och elegant, men förbyttes snart i för små marginaler och totalt sett blev de numerära överlägena misslyckade, en stor kontrast till senaste matchen då det var just PP-spelet som gav segern. Det visar samtidigt att det inte är några problem att göra fyra mål för det här laget även när motståndarna är fulltaliga.

Ikväll visar laget också upp bredden i truppen även när det gäller målproduktionen. Ikväll gör varken målsprutor som grabbarna i förstalinan eller Bud H något avtryck i målprotokollet. Istället sätter Petter Emanuelsson två mål, Petterström sätter en snygg strut och Melker får också sätta en kasse till slut. Det är viktigt för laget att inte bli helt beroende av bara en uppställning eller av spel i numerärt överläge. Det skulle annars kunna göra laget sårbart när en viss nyckelspelare försvinner eller när en motståndare, särskilt i ett slutspel, läser in sig på vissa spelare eller vissa spelupplägg.

Spelarkritik

Petter Emanuelsson gör två mål, men gör framför allt ännu en i en rad av bra matcher. Han har bevisat att han kan ta en plats i en producerande formation och att han har många strängar på sin lyra. Ändå känns det som det finns mer att ta av Petter.

Pontus Petterström fortsätter visa vilken komplett spelare han är. Visst är han inte den störste speluppläggaren, men fullt godkänt får han även i den rollen, och i det defensiva ansvaret gör han det riktigt bra. Och jag skulle inte vilja kalla rollen mellan älgkalven Forsberg och långsamma mini-Vesce som särskilt enkel att hantera. Dessutom gör han det riktigt bra i powerplay där han både skymmer målvakter, styr skott och framför allt tar en viktig roll mitt i slottet som avlastare när moståndarna pressar riktigt hårt.

Hela backlinjen, trots skador under säsongen, kan inte annat än prisas. Skellefteå AIK har släppt in näst minst mål bakåt (Luleå har släppt in 8 färre mål) i hela serien. Visst hjälper det att spela mycket i anfallszon, men ingen kan ta ifrån backarna sina respektive fina prestationer under säsongen. Sevc har kommit in som en välkommen förstärkning, men har inte inneburit någon revolution, främst för att backlinjen redan höll så bra klass. Burström är landslagsmässig, Skogs lika bra som ifjol, Alm bättre än någonsin, Klingberg har gjort en lysande återkomst, Lindgren är lika snabb som alltid och Andersson är lika bra som han var när han var som bäst – sist han var i svartgult alltså. Nu kan vi bara hoppas att Edström hittar rätt och att Granberg kan arbeta sig tillbaka från sina skador, men även utan dessa herrar så ser det välställt ut för Skellefteå i defensiven.

Till helgen väntar hemmamatch mot Frölunda. Det lär bli rejält drag i ladan. Samtidigt laddas det rejält för nästa helgs bortamatch mot Brynäs. Från Skellefteå avgår 3 bussar och från Stockholm 2 – det blir en storsatsning av sällan skådat slag. För dig som vill ansluta, läs mer här om hur du bäst kan ta del av och bidra till denna maffiga svartgula stämning: http://northpower.nu/wordpress/?p=5718

/schteffe

, , ,