När andraplatsen säkrades

tis, Mar 6, 2012

Intervjuer, Matchrapporter, Nyheter

När andraplatsen säkrades

Det blev en gastkramande kväll där resultaten svängde fram och tillbaka för AIK avseende den hett åtråvärda andraplatsen och en lite mindre krokig väg att vandra mot hägrande segerpokalen. En knappast välspelat match slutade ändå med seger efter straffar, och när dessutom Färjestad slog Frölunda borta var det inget snack om saken i dubbel bemärkelse – Skellefteå AIK hade även denna säsong uppfyllt målet avseende grundserien, att vara bättre för varje säsong. Säsongen 11/12 slutar Skellefteå AIK på andra plats, vilket ger hemmaplansfördel ända fram till finalen.

Jag vet inte vem som var mest nervös. Om det var spelarna ute på isen. Tränarna i båset. Eller varför inte Lasse Johansson uppe på pressläktaren med radiosporten i ena örat. Oavsett vilket var detta tveklöst en dramatikens och känslostormarnas kväll, för de båda AIK-lagen men ännu mer för andra lag där det stor ännu mer på spel. Ett tag var Skellefteå AIK bortspelade från andraplatsen, när Frölunda tagit ledningen i Scandinavium och Super-Kent ordnat ledning för gnagarna. Kenta som sedan även skulle se till att solnaiterna skulle ta ledningen än en gång i tredje perioden. Men i båda fallen kvitterade AIK genom firma Monarchs, som tillsammans med en centrande fransos var lagets bästa kedja under kvällen. Under straffläggningen visade så herr Lindström takter från fjolårsäsongen när han avgjorde genom två lågt placerade straffar. Viktiga takter inför slutspelet.

Annars såg det ut som vanligt när AIK inte spelar någon topp-hockey. Lite oprecist passningsspel, stundtals hönsgård i försvaret, men ändå en hel del puckinnehav och många avslut på mål, alldeles för enkla sådana sånär som på de två målen så klart. Är det något Bud och Möller behöver lära sina lagkamrater så är det just avslut. Jimmie hade väl inte sin bästa kväll och behöver (och kommer) höja sig nu när slutspelet drar igång.

Tredjekedjan förblir ganska osynliga i matchbilden och förmår sällan skapa de riktigt heta lägena. Efter en hård puck på benet/foten utgick Forre i slutet av matchen, och istället flyttades Söderström in som center ackompanjerad av Hynning.

NP: Du fick en del speltid på slutet. Hur funkar det att hoppa in så där, och med Chrippe som center till på köpet?

Det är inte alltid så jättetacksamt, samtidigt så är det kul att få istid. Det är bra att få några byten inför slutspelet.

NP: Du gjorde ju en bra insats sist, med ramträff och allt.

Ja, jag tycker det kändes helt okej, särskilt med tanke på att jag inte spelat på fyra veckor. Det är klart att jag gärna spelat mer inför slutspelet, men får jag chansen så känner jag att jag är redo.

***

På backsidan var det nypremiär för Fredrik Styrman.

NP: Hur kändes det idag där ute?

Det kändes, ja, jag vet inte, i början kändes det lite ringrostigt, det var ju ett tag sen man spelade. Men jag tycker jag spelade in mig mer och mer i matchen. Det kändes ändå bättre än vad jag trodde det skulle göra, jag hade väl inte så stora förväntningar på mig själv före matchen.

NP: Blir det så att man spelar extra säkert när man gör sin första match efter en tids frånvaro?

Jag hade väl inga särskilda planer annat än att spela enkelt, inte tänkt ta några tokåkningar framåt utan bara komma in i det hela.

***

En annan back som tar för sig allt mer och som i mitt tycke gjorde ännu en bra match ikväll var Klingberg.

NP: John, hur känns det att ni ska möta Modo?

Vi har ju 5-0 i matcher, men jag har ju bara mött dom en gång. Dom är ett väldigt bra lag, men förhoppningsvis ska vi kunna knäcka dom.

NP: Hur kändes det här idag, var det mycket nerver?

Nej, det tycker jag inte, vi spelar för att ta andraplatsen, det var fokus på det bara.

NP: Hur mycket visste ni under matchens gång vad som hände i frölundamatchen?

Ingenting från tränarhåll, men vi kollade på jumbotronen.

NP: Hur tycker du det gått i slutet av grundserien och hur känns det inför slutspelet?

Jag tycker jag började de första matcherna med lite sådär, mitt självförtroende var väl fortfarande lite sargat och jag visste inte heller hur jag skulle spela. Nu de sista matcherna har jag kommit in i det mycket mer så nu tycker jag att jag har spelat bra. Det känns skitbra att komma till Skellefteå, det är ett bra lag, man får spela och hålla pucken mycket.

NP: Hur funkar det att att spela med Skogs?

Jag är väl lite mer offensiv och han mer defensiv, men även fast han är defensiv så har han väldigt bra puckbehandling. Jag tycker vi kompletterar varandra bra.

***

För övrigt kan noteras att Alm lagt grunden till slutspelsskägget och nu kan fortsätta odla. Han uppger själv att det finns en del varjedagsrakare som kan bli farliga motståndare, och en dark horse i sammanhanget som nämndes var… norranbloggaren Savonen.

En lättad Anders Forsberg

Ord från tränarna

Anders Forsberg såg lättad ut när han mötte pressen intill isen på Hovet.

NP: Om man jämför med den här matchen, var måste ni höja nu när det vankas slutspel?

Vi kommer höja oss jättemycket. Vi kommer måsta spela som mot Luleå senast, med den farten och trycket och offerviljan, den måste vi ha för att få fram de sista procenten. Vi försöker ofta konstruera den men den är inte fullt framme hela tiden.

NP: Är du säker på de formationer som nu ligger eller kan det bli förändringar?

Det kan bli förändringar. Vi har några olika alternativ som vi har tänkt ut och som vi kan gå på.

NP: Tack Anders. Det kommer bli spännande…

Ja, det kommer det att bli. Du får ha det bra och hälsa alla fans.

Stefan Klockare verkade också sugen på slutspel. ”Det är det här vi tränar och jobbar för hela säsongen” menade Klockare, som tyckte att visst hade de mer rutin nu när laget redan varit i en slutspelsfinal, men att det även då fanns en bra harmoni i truppen. Bert Robertsson var ännu mer tydlig i sina tankar om slutspel – ”nu blir det fest!”

Även materialarna var nöjda med Modo som motståndare. ”Det var bra, det blir bra resor, bara bussa ner. Bra för supportrarna också, lättare att följa på bortaplan.”

Kaptenen om Modo

För att avsluta och skicka en passning inför lördagen och kommande envig mot Modo avslutar jag med kaptenens ord om motståndarlaget:

Dom har riktigt bra spetsspelare, men det känns som dom går på rätt kort om folk, ska de slå oss över sju matcher krävst det mycket, det kommer bli det jobbigt för dom. Men det kommer bli en tuff matchserier, det tror jag.

 

Mer sånt på Lördag!

/schteffe

, ,