Modo förlänger AIK:s förlustsvit

fre, Jan 17, 2014

Matchrapporter, Nyheter

Få lag passar AIK lika bra och likt handen i handsken som Modo. Ö-vikslaget har inte vunnit en enda av säsongens tre matcher. Statistiken och inbördes möten ger således en god favör till det serieledande hemmalaget. Men inför denna match är AIK:s formkurva högst svajig efter förlust mot både Örebro, Växjö och Luleå. Modo har inte heller den bästa av formkurvor, men har åtminstone med sig en viktig hemmvinst i senaste matchen med 4-1 i mötet med Örebro. Den segern ger Anders Forsbergs manskap häng på lagen ovanför slutspelsstrecket. Mellan lagen placerade 5-10 är det så oerhört liten poängmarginal att varje match borde arta sig som en slutspelssmatch fram till att sista omgången av grundserien har spelats. Med ett Modo på jakt efter en slutspelssplats och ett AIK på jakt efter en hemmaseger finns förutsättningar till en bra match. 

Ineffektiv första period sätter AIK i  ett tvåmålsunderläge

Första perioden är inte det inte mycket som går AIK:s väg, spelet är inte uppeanbart dåligt men framförallt inte vägvinnande på något sätt. Pucken går för långsamt och för mycket i sidled istället för snabbt och rakt. Konsekvensen blir att AIK får svårt att komma fart eller i något numerärt överläge mot Modo. Modo kan backa hem och avvärja de flesta av hemmalagets uddlösa attacker. Bästa läget har Oskar Sundqkvist som får ett smörpass mitt i slottet men skjuter utanför ramarna på Linus Ullmark som vaktar Modokassen denna fredagkväll. Trots spel 5-3 i 1:19 gör AIK inte mål i första perioden. Mål gör däremot Modo två gånger på fem skott. Det första på ett skott långt utifrån som touchar en klubba och ställer Svensson något. Det andra målet kommer på en 2-1 kontring där målfarlige Simon Önerud finner en lucka mellan benen på Markus.

Ullmark storspelar i andra perioden

Bellamare reducerar till 1-2 Foto: Robert Granström/Scanpix

Tidigt in i anda perioden tar Modo time-out utan att ha varit särskilt pressade eller med någon annan uppenbar anledning, ställningen är ändå 0-2 trots 16-8 i skott. Kort därefter kommer en viktig reducering genom Bellemare. När alla tror att Ullmark avvärjt läget ligger pucken något överraskande  bakom mållinjen när han reser sig upp. Pierre regerar instinktivt med att elda på publiken och AIK tar efter målet ett stadigare grepp om matchen. Modo får försvara sig med fem man och Ullmark får visa sina välutvecklade målvaktskunskaper under andra periodens första hälft. För resten av period utvecklar sig gradvis till spel mot ett mål. Ullmark står på huvudet samtidigt som AIK inte rör pucken tillräckligt fort eller tar kampen framför kassen tillräckligt bra för att kunna utjämna matchen målmässigt trots arton skott fler än kvällens gästande lag.

 

Modo håller undan i tredje perioden

Svensson räddar ett givet 1-3 mål på fotbollsmaner (shl.se)

I pausen pratas det i pressrummets mest om hur länge Modo skulle orka stå emot. Framförallt diskuteras frågan hur länge Linus Ullamark ska orka stå emot den massiva forceringen från AIK som trycker Modo djupare och djupare ner i egen zon. Modo tycks vara omförögna eller ointresserade att göra annat än att åka över röda och dumpa pucken eller flippa ut den i mittzon. Tålamodet börjar tryta hos hemmalaget som går på för många soloräder i sin deperation att nå en kvittering mot en motståndare som just nu har ”stulit” tre poäng som det känns om resultatet står sig.

Trots en ytterligare intensiv forcering ända in i slutet och totalt 45 skott kommer inte AIK närmare ett andra mål. Modo är faktiskt närmare ett 3-1 mål än AIK ett 2-2 mål när Svensson är på väg att lämna isen samtidigt som Modo erövrar pucken, han tvingas därför vända om och slänga sig på fotbollsmaner efter pucken och kan i sista sekund styra den i stolpen. Årets räddning ? Allting går Modos väg med en blandning av tur och skicklighet. Kvällens gäster för åka hem de 25 milen söderut med tre viktiga poäng efter att ha orsakat AIK:s fjärde raka förlust för i år.

Efterkommentarer med Bellemare och Arvid Lundberg

Pierre hur sammanfattar du denna match ?

– Vi är absolut inte dåliga men vi är för dåliga i spelet runt mål och är inte tilräckligt heta i dom viktiga situationerna. Jag tycker bara att det är det som saknas för oss idag. Linus Ullmark gör det såklart bra, oavsett om vi är innefektiva eller inte så gör han en bra match som räddar över skott ikväll. Så det går inte bara förklara deras seger med att vi var ineffektiva ikväll.

Vad säger du om målet ditt ?

– Ja det är Jocke som pressar fast och jag kan ta avslutet. Ullmark måste ha trott att han hade pucken men den hade glidit under honom som tur är. Kuben blåste ju mål och han verkade säker på sin sak så det var ju inte så mycket att fundera på. Skönt att se den gå in och jag försökte tacka publiken som gör ett bra jobb idag efter målet genom att få dom att jobba ännu hårdare för oss.

 Fyra raka förluster – vad tycker du om det – och hur hanterar ni det som lag ?

– Jag tycker att vi jobbar på bra, och håller oss till spelplanen. Vi fick absolut ingen panik i spelet och killarnas reaktion efter deras 2-0 var bra. Men vi måste fortsätta jobba hårt om vi ska få utdelning, framförallt in spelet runt målet. I dagens match stänger vi ju ned Modo och jag är inte orolig det minsta inför fortsättningen. Imorgon har vi en dag ledigt. Sen är det bara att återgå till jobbet på söndag.

Arvid Lundberg

Arvid – ger sig själv inte mer än godkänt ikväll (shl.se)

Dina ord om dagens match Arvid…frustrerad ?

– Ja vi skapar ju betydligt mer än Modo i afton och det klart det kan bli frustrerande när vi inte gör mer än ett mål. Men jag tycker ändå vi håller oss till det vi är bra på även ikväll och försöker hålla lugnet. Personligen ger jag mig själv godkänt ikväll, men inte mycket mer. Jag kan bättre i uppspelsfasen, hålla det enklare helt enkelt.

Hur gör man som 18-åring för att komma in så respektlöst och bli ordinarie i svenska mästarna  ?

– Ja det är inte så svårt. Alla här är så bra och professionella på träning och match att du måste ta för dig för att vara med. Det smäller på träning och alla vill vinna och då måste du själv göra detsamma. Det blir väldigt enkelt att ge gärnet. Men jag trodde inte att jag skulle vara på den här nivån nu om du frågat mig för ett år sedan. Då hade jag trott på en framträdande roll i J-20 och att jag skulle få vara med och träna med A-laget. Jag har utvecklats och gått väldigt mycket framåt den sista tiden.

Vad förklarar dina framsteg – vad är framgångsreceptet ?

– Hmm, det är en mycket bra fråga (…lång tankepaus). Jag tror hemligheten är att jag har förmågan att ställa om jävligt fort från ”hallen till fritid” och vice versa. När jag är ledig gör jag absolut ingenting alls. Jag ligger i soffan, ser TV, och spelar dator, och bara tar det så lugnt som möjligt så mycket som möjligt. Det gäller att njuta av fritiden.

Vad ser du vara dina styrkor och svagheter som spelare ?

– Jag tycker min styrka ligger i ett bra förstapass och i det defensiva pressspelet som jag verkligen utvecklat nu på senare i A-laget. Det jag behöver jobba enligt flera av de jag har/haft som tränare är elakheten. Att bli lite grisigare och att ge lite stryk. Det är kanske inte lätt at märka men det är mycket tjuvknep och tjuvsmällare som sker därute utan att publiken kan se det med blotta ögat. Det är mer sånt spel här i SHL än i J-20 serien.

Till sist berätta något personligt om dig själv som kanske inte så många vet om…

– Hmm, mycket svår fråga. Jag har inga dolda förmågor. Ja vad ska jag säga, det var en svår fråga, vi kan som du säger blir kvar här hela natten utan att jag kommer på något. Men du kan skriva att jag är ”skicklig i köket”. Sebastian Aho kan intyga det, men nu är ju inte han här.

//addebeck

redaktionen@northpower.nu