Matchvinnare för LHC: Christer Lärking och Patrik Sjöberg

lör, Mar 12, 2011

Matchrapporter, Nyheter

Varför, varför, VARFÖR kan inte domarna visa några som helst konsekventa bedömningar över en match? Det gäller inte bara bedömningarna vid målen, utan även vid utvisningar och annat.. Det gör det oerhört svårt för spelarna att veta vilken nivå som gäller, och därmed orsakar det ohyggliga mängder frustration hos både spelare och publik. Således borde det verkligen ligga i domarnas intresse att döma rättvist – för det första är det deras jobb att vara opartiska och rättvisa, och för det andra så skapar de ett riktigt obekvämt arbetsklimat åt sig själva.

Situationerna i sig vet vi naturligtvis alla vilka det är.

Situation 1: Vid det första 1-2-målet som AIK gör har Jimmie sin ena skridsko precis innanför målgårdslinjen, helt utan att störa Norrena på något sätt. Lehtonen sätter pucken hur säkert som helst, men Lärking/Sjöberg washar med armarna, trots att mängder av liknade situationer gått förbi utan att någon höjt på ögonbrynet.

Situation 2: Vid det ANDRA 1-2-målet är Jimmie inne i målgården precis lika mycket, och den här gången stör han Norrena avsevärt mycket mer, och det är banne mig frågan om det inte är fysisk kontakt mellan dem. Erixon pangar upp pucken i nät från blå, men denna gången godkänner Lärking/Sjöberg målet.

Situation 3: 2-2-målet. Både Jimmie och Crippe befinner sig långt in i målområdet. Jimmie är rent av helt och hållet där inne, och stör Norrena oerhört mycket mer än vid 1-2 (version 2). Målet godkänns.

Situation 4: LHC-kvittering till 3-3 med 30 sekunder kvar. JämtSvin LIGGER i målgården mer eller mindre i Hadelövs knä, och Håkansson står med skridskon i målgården till höger om Hadelöv. Zackrisson slänger in Hadelövs retur i nät. Målet godkänns?!

Jag kan för mitt liv inte se hur första målet kan dömas bort, om de tre efterföljande godkänns? Vid situation 4 kan jag på rak arm hitta minst två anledningar att LHC-målet ska dömas bort rakt ur regelboken:

Regel 471 – Underkännande av mål

a) 4. En anfallande spelare står i eller har sin klubba i målområdet när pucken går i mål, utom om han blivit fysiskt hindrad av en försvarande spelares agerande som orsakat honom att vara i målområdet, förutsatt att spelaren inte haft tillräckligt med tid på sig att ta sig ur målområdet. I.e. Håkansson

8. Anfallande spelare befinner sig i målområdet och på något sätt påverkar målvaktens förmåga att göra en räddning i samband med ett målskott. I.e. JämtSvin.

Frånsett målsituationerna är det också ett par tvivelaktiga bedömingar i andra lägen, bland annat har Pihl en ordentlig slashing i spel 5-v-3, men ingen utvisning. Dock skall det även tilläggas att det finns ett par lägen där AIK hade kunnat åka på en utvisning också, så det är inte bara åt ena hållet heller.

När det gäller spelet på banan finns det ändå ett antal glädjeämnen, och dessutom ett par anledningar att vara förbannade. Om vi börjar med det dåliga så är fortfarande BP-spelet under all kritik. LHC har gjort 7 mål på 14 försök i numerära överlägen, medan man bara gjort 5 mål i spel 5-v-5. AIK verkar dessutom inte ha insett att matchen börjar vid första nedsläpp, utan ser närmast ut att börja spela efter 10 minuter. Problemet är att då ligger man redan under med 1-0, och det gör det ju inte direkt lättare att vinna matchen. Dessutom slarvar många spelare ohyggligt i puckhanteringen, vilket skapar fina lägen för LHC.

För att övergå till det positiva är att Jimmie Ericsson är ordentligt på gång. Jimmie är matchens lirare i AIK idag (enligt undertecknad) och ligger bakom både 1-2 (det andra mer än det första) och 2-2 och har gör sig så där obekväm för motståndarna som få andra kan. Även fikakedjan känns som den är på uppåtgående. AIK styr också spelet under stora delar av matchen.

Individuell kritik

Förstafemman:
Sätter bra tryck i PP-läget när det är 5-v-3 och gör även två mål, även om bara ett av dem godkänns. Lundberg jobbar och sliter, men syns inte så jättemycket. Lindström också tämligen osynlig. Lehtonen skapar på egen hand två frilägen. Nejmen just det, han skulle ju skapa lägen åt sina lagkompisar, inte åt LHC. Burström är inne på alla mål bakåt, Rundblad på 3 av 4.

Andrakedjan:

Jimmie gör som skrivits tidigare en riktigt bra match. Är visserligen inne på LHCs första två mål tillsammans med Crippe, men är inblandade i mycket framåt. Forssell gör en godkänd insats men syns inte särskilt mycket. Crippe är själv ansvarig för LHCs 0-2-mål, och kunde ha avgjort matchen med sitt friläge sent i tredje perioden. Larsson och Erixon gör en stabil insats, och den senare blir även målskytt från blålinjen än en gång.

Tredjekedjan:

På uppgång, men lyckas mest med att vara jobbiga för motståndarna och böka längs sargen. Fixar dock fram ett läge som Lindgren kan lägga in mellan benen på Norrena. Lindgren-Alm/Majesky gör bra insatser. Inga större misstag bakåt, men heller inte något bländande offensivt. Majesky känns ändå nyttig, och förhindrar ett baklängesmål tidigt i första perioden.

Fjärdekedjan:

Melker är en injektion, och har en farlig styrning. Lindberg och Söderberg känns pigga, men de riktigt farliga lägena fattas.

Hadelöv:

Kan inte gärna lastas för något av målen. Det avgörande 3-4 är ett riktigt svårt läge, och det kan dock diskuteras om han borde ha hållit sig närmare målet. Hjälpen från utespelarna var dock, liksom vid flera andra mål, inte den bästa. Räddar å andra sidan ett par andra riktigt fina lägen under matchen.

/Markman