Klar hemmaseger mot Modo i norrlandsderbyt

lör, Nov 30, 2013

Matchrapporter, Nyheter

Med tanke på efterspelet under presskonferensen i senaste mötet mellan Skellefteå och Modo är kvällens match laddad med extra mycket känslor. Inte minst i mötet mellan coacherna Bert Robertsson och Anders Forsberg, vars nuvarande relation kan beskrivas som minst sagt spänd och frostig vid det här laget. Anders Forsberg har coachat sitt lag med framgång i denna första halva av serien. Modo har spelat till sig en välförtjänt tredjeplats i tabellen och är bättre än på många säsonger.I spelet påminner Öviks-laget mycket om Skellefteå. Många unga talanger blandat med rutinerade spelare tillsammans med kvalitetsimporter. Laget bär Anders Forsberg stämpel med stark skridskoåkning offensivt präglat spel. 

Intensiv förstaperiod

Erik Andersson ”endast” tvåmålsskytt i första perioden
(norran.se)

Första perioden är en tempostark  öppen tillställning. AIK börjar bra men det gör också Modo. Frontfigur i första perioden blir Erik Andersson, en man som annars sällan stjäl de stora rubrikerna. Han gör både 1-0, 2-1 och har en puck inne i målet som alla trodde betydde 3-1 och ett hat-trick, men målet avslogs, väldigt tveksamt, efter att en av kvällens rättskipare diskuterat en extra gång med måldomaren. Synd för Erik som mottog jubel och slängda kepsar i tron om att svarat för ett äkta hat trick. I sin helhet är första perioden intensiv, avblåsingarna är få och spelet böljande. Perioden slutar 2-1 till AIK trots att de förlorar skotten med 6-9.

Känslofylld andra period

I andra perioden hettar det till ute på isen. I denna jämna match blir kampmomenten och intensitet påtaglig och det gäller att hålla sig på rätt sida av gränsen. Spelet blir fysiskt och domarna släpper det till en nivå att det blir mycket tjuvnyp och efterslängar som direkt följs av en visselorkan från den välfyllda hemmarenan. Båda lagen lyckas dra fördel av sitt spel i numerärt överläge. Erik Forssell gör 3-1 men bara dryga minuten senare kan Modo reducera till 3-2 i spel 5-4 på ett skott som slinker in väl lätt mellan benen på Svensson. AIK:s ledning blir återigen två mål tack vare Bud Holloway. Hemmalagets enda import är verkligen på väg mot sitt ”gamla jag” och har under november månad fått det att lossa i målskyttet. Han får ett pass  i farten på den offensiva blålinjen  – tar ett par skär in och avslossar ett hårt skott som inte Anton Forsberg lyckas mota.

Ineffektivt Modo

Tredje perioden ligger Modo på och satsar offensivt. Dom möter dock för dagen ett bättre lag med ett bättre försvarsspel och framförallt en bättre målvakt. Sex mål på tjugotvå skott är nog mer än vad kan anses som godkänt. Målmässigt kan AIK rycka ifrån utan att förlägga särskilt mycket spel i offensiv zon. Först tar Melker Karlsson tillvara på en retur till 5-2 och sen gör ”comebackande” Tim Heed 6-2. Ett mål som säkerligen ger Tim en välbehövlig boost i självförtroendet som knappast stärkts av att vara förpassad till läktaren till största delen under denna månad. Slutminuerna av matchen blir händelselös och AIK kan räkna hem en komfortabel 6-2 vinst som avslutning på denna vecka.

Egen kommentar om matchen

Det är grymt starkt av AIK att vinna denna match efter den bortaturne som laget varit på. Enligt Wallsson kom spelarna i säng kring tretiden inatt och det innebär att det med all säkerhet var både trötta kroppar och huvuden som steg ur sängen inför dagens match. Modo gör en bra match men kan ändå inte rubba AIK som gör en kollektivt stark insats. Erik Anderssons förstaperiod måste naturligtvis nämnas. Sen bör Rasmus Edström och Tim Heeds insatser lyftas fram. Dom har spelat ytterst lite sista tiden och spelar nu en hel match mot ett topplag . Båda visar att de vill och kan vara med och tävla om backplatserna i truppen. Längst bak visar återigen Markus Svensson att han är den hetare målvakten i dagsläget, både gentemot kllegan Henrik Karlsson och bortalagets Anton Forsberg.

Presskonferensen

Den som väntade sig en repris mellan Bert Robertsson och Anders Forsberg fick gå hem ”besviken”.  Ander hade bett Barry ta presskonferensen och Bert bad Hans ta denna, varför kunde inte Hans svara på. Båda lagen skickade en annan representant till presskonferensen. Barry Smith företrädde Modo och Hans Wallsson  talade för AIK. Hans lyfte fram att han är  ”supernöjd och grymt imponerad över hur grabbarna lyckas mobilisera kraft”.Hans vill lyfta hela laget som han tycker jobbade ”kopiöst hårt” med tanke på att dom var i Örebro igår. Individuellt plussas Markus Svensson i hemmamålet som ”tömmer sig varje kväll” men ändå orkar med denna match såväl fysiskt som mentalt. Vidare berättar Hans att Jonas Frögren fått åka till akuten efter en crosschecking mot struphuvudet och att Arvidsson och Möller var på läktaren, på frågan varför dom var på läktaren fick jag till svar att de ”inte var spelbara”.

Eftersnack med Tim Heed

Heed är nöjd över återigen spela match
(skellefteaaik.se)

– Hur var det återigen spela hemmatch Tim ?

– Det var grymt skoj. Det här var en rolig match med mycket känslor och två bra lag. Jag har längtat väldigt mycket efter att få spela så det var skönt att få komma tillbaka. Jag är nöjd med min match och mitt spel, riktigt skönt att se målet gå in där i slutet. Så det kändes grymt skönt att se den gå in.Men det är svårt att säga för mycket om min egen form och framtid efter bara en match.

– Hur har det varit att stå utanför truppen ?

– Det har förstås varit tungt för mig. Men jag har försökt att komma till jobbet varje dag åndå och köra extra för att komma tillbaka i god form och var väl förberedd. Jag har en god dialog med tränarna och fått veta vad jag behöver förbättra för att få mer speltid. Jag behöver bli starkare och mer rejälare och våga mer i mitt spel. Så jag har försökt jobba på det med alla möjliga medel under tiden jag varit på läktaren.

– Känns matchen som ett ”kvitto” på att du är på rätt väg nu…. ?

– Det är svårt att säga efter bara en match nu. Jag behöver spela fler matcher för att kunna uttala mig om det. Jag är nöjd med mitt eget spel och det var riktigt skönt att få göra ett mål och ett assist ikväll.

– Hur ser du på din egen prestation under seriens första halva

– Från början gick det helt okej för mig tycker jag. Sen kom en tyngre period och då blev jag sidosatt och tappade min plats i laget som spelar. Backkonkurrensen är som du säger stenhård, men det tycker jag är som det ska vara. Det gäller för mig att ta tillbaka min plats och jobba hårt. Konkurrensen tycker jag triggar mig.

– Annars då – hur trivs du i laget och i staden ?

– Jag trivs jättebra i både laget och staden. Jag och min flickvän har båda blivit väldigt väl omhändertagna sedan första dagen vi kommit. Min sambo trivs med de andra flickvännerna/fruarna som finns till killarna i laget, och det känns jättbra för mig i laget.

– Till sist hur spelsugen är du just nu efter att ha spelat igen ?

– Jag är jäkligt spelsugen!

// addebeck

redaktionen@northpower.nu