Kampen om toppnoteringen

fre, Nov 23, 2012

Nyheter

Förutsättningarna inför söndagens möte med ”Jönköpings finest” är fullständigt glasklara – det lag som vinner matchen kommer att vara serieledare när hesa Fredrik ljuder. Båda lagen kommer dessutom från en match där man fick sin segersvit bruten, även om AIKs var en längre svit än HVs dito.

På isen i Kinnarps Arena är det seriens mest målfarliga lag som möts, AIK bäst med sina 81 gjorda mål och HV näst bäst med 74 mål i motståndarkassen. Båda lagen är dessutom tämligen ”snåla” bakåt, då det bara är Luleå som släppt in färre mål än AIK, och förutom de två lagen även Färjestad som ligger bättre till i den statistiken mot för HV71. Det är alltså ingen direkt överraskning att det är just de två lagen som parkerar längst upp i tabellen med lite marginal neråt tredjeplatsen.

Mötena lagen emellan brukar av hävd vara bra matcher, kanske just av anledningen i stycket ovan. Det brukar dock också vara gott om känslor på isen, inte minst sedan Thörnbergs knätackling på Dimitrakos. Nu när HV har fått tillbaka Jämtin, och dessutom satt honom i samma kedja som Ledin gäller det att både se upp och stå upp när de båda är på isen, för man vet aldrig när det delas ut en fulsmäll. Skulle det göras under matchen vill jag se att de AIKare som är på isen står upp för sin lagkamrat som åkte på smällen i så fall!

Vem får jubla mest, Lindström eller Lindström? (foton: Bildbyrån)

Lite tråkig statistik inför matchen är att HV har åtta raka hemmasegrar mot AIK. Senaste svart-gula vinsten var i semifinal 2, den 3 april 2010, då dåvarande juniorkedjan Lindberg-Lundberg-Karlsson och tredjekedjan Forsberg-Hagos-Bellemare avgjorde matchen för AIKs räkning. Åtta matcher har sedan dess spelats på Småländsk mark lagen emellan utan AIK-vinst. Å andra sidan kan man ju även se tillbaka på senaste mötet lagen emellan, där HV inte hade mycket att säga till om också. Det återstår att se hur matchbilden utvecklar sig.

Oklart förresten om Gustav Wesslau kommer till start, vilket naturligtvis vore ett stort avbräck i HVs laguppställning. Vidare saknas Trygg, Fasth, Sundh och Thörnberg (d.y.). AIK kommer sannolikt till spel utan Möller, Karlsson, Forsberg, Granberg och Styrman. Oklar status på Linkan, då han inte varit med någonting tidigare i veckan.

 

/Markman

redaktionen@northpower.nu