Jasså, det är så elitserien 2012/13 slutar?

ons, Sep 12, 2012

Artiklar, Krönikor, Nyheter

Jag försökte liksom många andra att tippa förra säsongens grundserie. Det gick ju sådär, som framgår här: http://northpower.nu/wordpress/?p=3962

Det är svårt att på förhand veta vilka lag som kommer höja sig och vilka som kommer floppa. Vilken målvakt som oväntat kommer ta ett kliv och hjälpa laget flera placeringar (Andersen), vilket PP som blir grymt (Brynäs), vilket lag som kommer få skador som inte blir ersatta (DIF) osv. Det är svårt att veta vilka förstärkningar som kommer tillkomma under säsongen (vad händer med Fernholm? Sevc? Huselius?) Och till råga på allt väntar en lockout på lördag om inget drastiskt händer over there, vilket kan påverka elitserien även om Hockeyligan än så länge försöker stävja en flod av NHL-stjärnor in i SEL.

Allt detta gör att det blir sjuhelsickes svårt att tippa slutresultatet. Inte minst med tanke på de små marginaler som varit under åtminstone de två senaste säsongerna, där en enskild match kan ha avgjort ifall det är kvalserie eller slutspel som tar vid efter den 55:e slutsignalen ljudit. Men även jag, liksom ni andra, gillar förstås att ha förväntningar och att spekulera, och i detta inlägg tillåter jag mig göra just det, för att kunna se i efterhand vilka resonemang som hållit hela vägen och vilka som var helt uppåt väggarna. I rankingtråden inne på forumet har det ena tipset efter det andra ramlat in, ibland även med nedtecknade välgrundade motiveringar. Så många tips har inkommit att det vore väl själva f-n om inte någon prickar in alla rätt. Den som vinner har priser att vänta, se här http://northpower.nu/wordpress/?p=4938

Listan nedan kommer överensstämma med flera av de redan lagda tipsen, och är inte spektakulär på något sätt. Men jag tror i vart fall såhär.

På förhand tycker jag serien kan delas in i tre grupper med fyra lag i varje. I min topp fyra hamnar HV71, FBK, AIK och LHF. I mittgruppen listar jag BIF, FHC, LHC och Modo. I botten följaktligen Gnaget, VLH, RBK och TIK.

Top of the rock

Toppen utgörs av de fyra lag som på senare tid kommit att utgöra de stabila topplagen i svensk elithockey. Samtliga har hållit sig väl framme i seriespelet och/eller slutspelet. Även till den här säsongen ser lagens trupper väldigt starka ut.

På målvaktspositionen är det svårt att hålla någon som märkbart starkare än någon annan. Vi kan rimligtvis vänta oss att respektive förstamålvakt, Wesslau/Salak/Eriksson/Gustafsson kommer tampas om att ha den bästa räddningsprocenten. Jag tycker lagen är jämnstarka på positionen, möjligen har LHF/FBK något starkare andramålvakter med AIK släpande strax därefter, men det behöver inte betyda något i slutändan och för övrigt lär en sådan som Wesslau stå mest hela tiden. Wesslau som jag personligen upplever som något hajpad utan att för den skull vara dålig; riktigt kanonbra var han enligt mig bara i slutspelet 09/10 och har därefter levt lite på den myten.

Blir Wesslau den succé som många tror? Foto: Jnytt.se

På backsidan har HV71 den klart vassaste uppställningen offensivt i Petrasek/Luoma/Karlsson/Fälth. Både FBK och LHF får offensivt förlita sig mycket på Lee/Fransson, men har å andra sidan många bitiga herrar som kan stänga till defensivt och hålla rent framför kassen. AIK har ingen utpräglad quarterback, men en hel del bra speluppfattning i killar som Edström/Burström. För att kunna hålla någorlunda jämna steg i den här lagdelen krävs det för AIK att press-spelet fortsätter fungera och att utvecklingen fortsätter gå åt rätt håll för nämnde Edström, med även Granberg.

Tar Melkin klivet i år? Foto: Norran

Offensivt har AIK den vassaste top-6, men efter denna kvarstår en hel del frågetecken. Även om många unga spelare visat bra takter på försäsongen, så var så även fallet under fjolårets försäsong, vilket då inte utmynnade i någon succé under seriespelet. För att AIK ska få mer än två producerande kedjor krävs att någon eller några av de unga tar klivet. Annars har även HV71 en otroligt vass spets i Krog/Rakhshani/Fasth/Davidsson/Nilson… Ett mycket kompetent lag med förutsättningar att även ställa upp med en intressant tredjeformation med William Karlsson. FBK är jag inte riktigt lika imponerad av; även om Connolly motsvarat förväntningarna har FBK haft problem med produktionen ända sedan fjolårssäsongen, och jag är inte övertygad om att man tagit några enorma kliv på den fronten. LHF har grävt i den allsvenska fyndlådan igen och mönstrar ett lag där samtliga formationer har potential att bidra om allt faller väl ut. Med spelare som Hirschovits och Klasen har man fått in välbehövliga mönsterbrytare som kan avgöra låsta tillställningar.

Luleå & Färjestad – defensivt stabila! Foto: SR

Jag håller HV71 som etta, som jag tycker skiljer ut sig med sin bredd på forwardssidan och sina omfattande offensiva kvaliteter på backsidan. Jag tror vi kommer få se många mål från HV och ett riktigt vasst PP. Därefter rankar jag LHF. Det på grund av det bevisligen effektiva spelsystemet, det stabila försvarsspelet med en stor tät målvakt, stora starka backar och intensivt arbetande forwards. Men även på grund av den stora bredden på anfallssidan, även om spetsen är något trubbigare än hos HV och AIK.

På tredje plats tror jag AIK landar. Jag förväntar mig en inkörningsperiod för laget, inte minst pga. de skador som råder och att Vesce ansluter senare. Inte förrän framåt november/december lär laget gå för full maskin, och innan dess kan många poäng ha förlorats. Dessutom är ambitionen att gå runt på mycket folk och ge unga spelare chansen, även om det är på bekostnad av poäng, mer uttalad i AIK. Fyra tippar jag FBK. Laget kommer knappast släppa till många mål och är säkert bra i BP. Frågan är hur det offensiva spelet kommer fungera – jag tror inte man förmår matcha de tre övriga topplagen på den punkten, och jag är tveksam till att Leffe Carlsson förmår åtgärda det. Om det är något lag som kan tänkas floppa av dessa fyra när säsongen är till ända, så tror jag det är FBK (även om jag inte bedömer det som särskilt sannolikt, går det dåligt lär det väl dessutom komma något nyförvärv till la familia).

Lenny Lagom

Över till lag 5-8, klart mer svårtippat och här kan egentligen samtliga lag överraska eller dippa. Till skillnad från topp-fyra finns det inte samma helgjutna förstamålvakter i något av dessa lag. Holmqvist (BIF) är visserligen rutinerad men håller inte samma toppnivå längre. Hudacek (FHC) har bra siffror från SSK-tiden, men upplevs ändå som en liten chansning som jag visserligen inte tror blir någon katastrof men inte heller någon Andersen. Andersson (LHC) ska ta klivet från andre- till förstemålvakt, vilket alltid är förknippat med vissa risker, även om han inte på något sätt varit dålig i HV71 tidigare. Detsamma gäller Alsenfelt (Modo) . De som jag här har rankat som andremålvakter (Rahm, Galbraith, Engstrand och Starkbaum) har dock kapacitet att utmana om spaden, och det skulle inte förvåna om åtminstone någon kan vara med och tävla om förstaspaden. Avsaknaden av en säker toppmålvakt är dock i slutändan något som får ses som en nackdel för samtliga dessa lag.

Brynäs har tappat lite fotfäste – Frölunda känns stabila. Foto: SR

På backsidan tycker jag det är ganska jämnt skägg, samtliga lag har en-två omvittnat duktigt offensiva spelare, och i övrigt en hel del klart habila spelare. BIF förefaller lite tunna så länge Jonsson är skadad och saknar egentligen en bra ersättare till Ekholm. FHC känns riktigt stabila defensivt, även om jag inte är övertygad om att Lynch blir någon succé. LHC mönstrar välkända Johansson/Hävelid med det intressanta tillägget Grillfors, medan Modo har intressanta Cumiskey och Regehr i laguppställningen.

Framåt går det inte att blunda för de stora tappen i BIF som blir svåra ett ersätta. Detsamma gäller FHC där mycket vilar på Axelsson/Brunnström att täcka upp. Linköping känns väldigt intressanta offensivt med en riktigt vass spets i Weinhandl/Söderberg/Hjalmarsson/Arlbrandt/Himelfarb/Jämtin. Modo har också en vass spets i Sundström/Skröder/Nagy/Muller/Ritola/Påhlsson mfl.

Riktigt vassa anfallare i både LHC och Modo. Foto: Hockeyligan

Jag tippar BIF på femte plats. Trots att man tappat toppspelare på alla poster har man fortfarande kvar många riktigt bra spelare, spelare som Lauritzen och Granström som kanske inte alltid lyfts fram (och Widing kanske kan ta ytterligare ett kliv denna säsong). Jag räknar med ett fortsatt välspelande BIF med ett bra PP. Det som saknas för att kunna hota topp-4 är en kvalitetsförstärkning på backsidan. BIF bedömer jag som ett ”stabilt mittlag”. Därefter tippar jag FHC, främst utifrån ett bra defensivt spel och en relativt liten omsättning i truppen. Jag betraktar dock målvakten och spetsen i anfallet som något svagare än tidigare.

Sjua hamnar LHC. Riktigt vassa namn på forwardssidan vägs upp av den stora omsättningen i truppen och vissa frågetecken när det gäller målvakterna och det defensiva spelet överlag. Jag tror LHC och FHC är de två lag som, om vissa frågetecken blir utropstecken, kan vara med och tävla med topp-4. Risken för sämre prestation än väntat finns också, även om bedömer ”uppsidan” som större. Slutligen Modo, som är det lag som jag tidigare trodde också skulle kunna vara en dark horse och kunna nosa topp-4 i hasorna om allt hamnade rätt. Med tanke på skadorna på Påhlsson och Ritola finner jag det dock mer sannolikt att man får ge allt för att hålla den sista slutspelsplatsen.

Slasken

Vi ger oss slutligen i kast med bottenstriden. RBK sitter på den klarast lysande stjärnan i Gerber när det gäller målvakter. Därefter håller jag Larsson som en stabil elitseriemålvakt, Norrena som en instabil men fortfarande kapabel elitseriemålvakt och Timrås duo Bellissimo/Lundström kommer sannerligen få bekänna färg under vintern.

Broc har inga små skor att fylla. Foto: SvD

Trots tappet av Nemeth är Gnagets försvar fortfarande stabilt med främst Tärnström/Viklund/Carlsson/Johansson. RBK har elitseriens på papperet vassaste back i Kukkonen, men även Strbak, Sondell och Preissing. I VLH borde det finnas mer att ta ur  Holös, och medan man hoppas på offensiv från Berglund och Heed ska Welch stå för den defensiva fysiken. TIK har ett elitseriemässigt bra backpar i Erixon/Hedman, men utöver det ser det ganska svagt ut.

Anfallsmässigt har Gnaget några riktigt svidande tapp, och även om Little/Pirnes/Jensen/Melin förhoppningsvis täcker upp en del av detta är det fortfarande minus i protokollet. RBK har spetsat truppen med rutinerade kvalitetsspelare i form av Iggulden/Warg/Tjärnqvist, men bakom dessa ser det ganska tunt ut. Då har VLH en klart bredare spets, och tillskotten Rosén/Vampola skänker bra med offensiv kompetens. Sämre är det för TIK, där Nordgren utgör det vassaste offensiva vapnet, vilket säger en hel del.

Växjö och Rögle, två nykomlingar som får slåss för sin existens. Foto: SR

Jag rankar Gnaget på nionde plats. En toppmålvakt ersatt av en stabil elitseriemålvakt samt ett förmodat något trubbigare anfallsspel där alltför många poäng är ”borta” tror jag är orsaken till att det blir ingenmansland för gnagarna. Det stabila försvarsspelet och en bra bredd på anfallsspelet, inklusive ett dugligt PP och intressanta spelare i Little och Jensen gör att stockholmarna bör kunna undvika kvalserien. På tionde plats hamnar VLH. Målvaktsvalet för säsongen är klart skakigare än under förra säsongen. Även backsidan ser något svagare ut, åtminstone offensivt, medan forwardssidan ser något starkare ut. Om Rosén/Vampola kan fortsätta prestera på topp kan VLH vara ett hot mot framför allt Modo. Dock finner jag det lika sannolikt att det blir ett svajigt och tufft andraår för smålänningarna.

Timrå kan behöva en tröstande kram i vinter. Foto: Svenska Fans

Näst sist rankar jag RBK. Att laget har en starkare målvakt än sina främsta bottenkonkurrenter hjälper inte det faktum att bredden i laget saknas. Defensivt tror jag RBK kan klara sig utmärkt, med jag ser problem med det offensiva kreativa spelet när spelare som Warg och Iggulden förväntas leda laget. Jag tror det blir många målsnåla tillställningar i Ängelholm och att RBK känns en klar bit efter både VLH och Gnaget. Slutligen det enklast tippade laget, TIK. Att laget hamnade 20-talet poäng efter näst sista laget ifjol och sedan dess minskat spelarbudgeten talar sitt tydliga språk. Medelmåttiga målvakter, en enda riktigt bra back (Erixon) och många hårt arbetande men inte särskilt skickliga forwards får mig att tro att det blir en utveckling för TIK som i många stycken liknar den från förra säsongen, med stora brister i det kreativa spelet och i PP, men även stundtals problem defensivt. Jag är heller inte övertygad om att Montén är rätt man att leda när det börjar blåsa snålt, har fått bilden att han saknar en tydlig spelidé förutom det vanliga ”jobba hårt”, och han är dessutom rookie som huvudtränare i dessa sammanhang.

Tabellen

För att sammanfatta förutser jag sluttabellen enligt följande

1. HV71
2. Luleå
3. Skellefteå AIK
4. Färjestad
—————-
5. Brynäs
6. Frölunda
7. Linköping
8. Modo
—————-
9. Gnaget
10. Växjö
—————-
11. Rögle
12. Timrå

Passa på att lämna in ditt eget tips i rankingtråden. Imorgon smäller det, äntligen!

/schteffe
redaktionen@northpower.nu

Le Mat väntar på ny ägare!

, ,