It’s not enough that we do our best; sometimes we have to do what’s required.

ons, Apr 13, 2011

Nyheter

Ta Mikko Lehtonen som exempel. Hans tveklöst bästa egenskap som hockeyspelare är skottet, som vanligtvis är rappt, hårt och välplacerat. Problemet är att det inte nödvändigtvis är just det som är det viktigaste i ett visst ögonblick i matchen som kommer. Just då kanske det absolut viktigaste är att backchecka stenhårt och förhindra ett 3-mot-1-läge. Det är på det sättet som jag vill att samtliga svart-gula spelare tänker på torsdag: Vad är det som krävs just precis nu? Vad är det som just jag kan göra precis nu för att laget ska hamna i ett bättre läge? Det kostar blod, svett, smärta och tårar att vinna finaler, och det gäller dubbelt när man spelar mot FBK. Det gäller för samtliga spelare i AIK att vara villiga att betala det höga priset på torsdag, annars tar säsongen abrupt slut runt kl. 22 på torsdag kväll.

Det är dessvärre den bistra sanningen, men om AIK kan ta med sig det spel som man hade under stora delar av match 4 så finns alla möjligheter att ta hem segern mot FBK, även om det är på bortaplan. Givetvis kommer det att krävas en i det närmaste mirakulös insats för att vända matchserien till vinst, men vi vet alla att allting kan hända i hockey. Första delmålet på vägen är att få till stånd en till hemmamatch, resten tar vi senare. AIKs inneboende kapacitet är ohyggligt hög och det räcker med att den kommer fram i rätt läge så finns möjligheterna absolut där.

Det som måste förbättras från match fyra är i huvudsak två saker. För det första är det den där ökända sista lilla procenten. Skärpan i avslutningarna måste snäppas upp ännu lite grann, särskilt då man möter en storspelande Nihlstorp. Passningarna ska sitta på bladet. När man väljer att gå så måste man gå till 100 %! Tvekar man kommer man på mellanhand, och då vinner man inga matcher.

För det andra måste AIK sätta hårdare press på Nihlstorp (det finns väl knappast på kartan att Salak står). Hittills i finalspelet har 7 av 11 mål framåt tillkommit i den omedelbara närheten av målet. Det är därför livsnödvändigt att vinna kampen framför Nihlstorp, och framför Hadelöv också för den delen. Det gäller att driva stenhårt på målet, ligga mitt i synen på ”Torpet”, hugga på returerna och verkligen använda varje uns av kraft för att forcera in pucken i målet. Samma sak i egen zon, det ska åkas skridskor, öppnas synfält för Hadelöv, sättas press på puckförare och de han kan passa till, skära av passningsvägar och täckas skott med näsbenet om det är det som krävs för att vinna.

You ask, what is our aim? I can answer in one word: Victory. Victory at all costs — Victory in spite of all terror — Victory, however long and hard the road may be, for without victory there is no survival. /Sir Winston Churchill

/Markman

, , ,