Grisarna gynnas av Zebrorna

mån, Okt 31, 2011

Artiklar, Krönikor

Under de inledande 17 matcherna av denna säsongen har AIK blandat och gett litegrann. Man har blandat en pigg, rapp anfallshockey med lite sämre insatser där man inte alls kommer upp i den standard man bör. Sista veckan har det blivit lite förluster men inte beroende på riktigt uselt spel utan snarare på en oförmåga att genom långa anfall och press på motståndarnas målvakt göra mål.

I de matcher AIK har spelat bra har åtminstone jag uppfattat det som att lag som Linköping, Färjestad, Gnaget IF, Timrå etc. har kommit undan med väldigt mycket spelförstörande hockey. Grejer som det var fokus från domarna för ett par år sedan att stävja och komma bort ifrån. I mina ögon så är denna skit sakta men säkert påväg tillbaks.

I helgen publicerade den utmärka sajten domarna.se ett alldeles suveränt underlag för att backa upp det jag och säkert alla ni också sett. ”Möter vi ett bättre lag så kopplar vi på släpvagnen och grisar oss till segrar, för man blir ändå inte utvisad.”

På säsongens 101 första matcher har antal utvisningar jämfört med tidigare år förändrats enligt:

Antal utvisningar efter 101 matcher:

 • 11/12 = 921 st
 • 10/11 = 1037 st
 • 09/10 = 1197 st
 • 08/09 = 1200 st
 • 07/08 = 1385 st
 • 06/07 = 1602 st
 • 05/06 = 1352 st
 • 04/05 = 1509 st

Det är anmärkningsvärt att från säsongen 06/07 när de nya tuffare bedömningarna på spelförstörande moment infördes så har utvisningarna minskat med 40%.

På 101 matcher skulle detta innebära en minskning med 6,74 utvisningar per match en helt jävla horribel siffra. Det innebär i praktiken att det var minst 12 minuter mer PP per match säsongen 06/07 jämfört med årets säsong. Men OK jag kanske inte rakt av ska jämföra med säsongen 06/07. Om vi jämför med förra säsongen så har utvisningarna minskat med 11%, dvs Drygt en utvisning per match.

Låt oss gå vidare till rent spelförstörande utvisningar, dvs Hooking, Holding, Slashing & Interference så ser siffrorna ut såhär:

 • 11/12 = 454 st
 • 10/11 = 471 st
 • 09/10 = 612 st
 • 08/09 = 649 st
 • 07/08 = 707 st
 • 06/07 = 846 st
 • 05/06 = 596 st
 • 04/05 = 815 st

Här är det också rätt tydligt att antalet utvisningar minskar. Jämfört med säsongen 06/07 har spelförstörande utvisningar minskat med 46%. Dock jämfört med ifjol bara med 4%.

Ger då denna slappare attityd mot spelförstörande moment någon verklig effekt på spelet, är det överhuvudtaget något att bry sig om?

Om vi tittar på antal mål senaste åren så måste jag tyvärr säga, JA, det inverkar på spelet.

Mål

 • 11/12 = 483 mål
 • 10/11 = 519 mål
 • 09/10 = 526 mål
 • 08/09 = 549 mål
 • 07/08 = 525 mål
 • 06/07 = 533 mål
 • 05/06 = 483 mål
 • 04/05 = 555 mål

Som ni ser är kurvan sakta men säkert sjunkande. Målen blir färre. Hittills iår har det gjorts 7% mindre mål än vid samma tid ifjol. Och jag tror inte bara vi kan skylla på att Rundblad, Lindström och Lehtonen lämnat för spel i andra ligor.

Vad innebär då detta för elitserien i allmänhet och för Skellefteå AIK i synnerhet?

En slappare bedömning innebär att lag som inte spelar hockey gynnas. Att tränare med spelfilosofier som stofilerna Falk och Boork och den nya stjärnan på den grå tråkhimlen Jonas Rönnkvist med en destruktiv syn på hockey får utrymme för sitt grisspel och att den defensiva hockeyn vinner fler matcher än den offensiva.

I längden kan detta vara förödande för utvecklingen av svenska juniorer. Blir det en trend att spelförstörande taktik vinner matcher kommer också icke-spelande spelare som Andreas Pihl stå modell för svensk ungdomshockey, inte spelande spelare som David Rundblad. En sån utveckling skulle troligen innebära att talanger som säkerligen är talanger i andra sporter också väljer den sport där dom får utöva och få utrymme för sin talang. Sverige kommer sakta men säkert att falla tillbaks till de mörka åren när inga nya bra juniorer kom upp. Elitserien kommer att sjunka i graderna och bli ett tillhåll för mindre talangfulla neandertalare istället för kvicka rappa spelare som vi faktiskt vill titta på.

Mindre utvisningar och färre mål innebär också mindre pulshöjande moment för publiken. Får jag inte uppleva spänningen med mycket mål, många nära-mål upplevelser åt båda håll i PP och BP så kanske jag inte tycker det är så jävla kul. Då kanske jag stannar hemma och målar trappen istället, för det är ju ändå inte så mycket tråkigare. Mindre publik, färre prenumerationer på Canal+ innebär inte bara mindra intäkter för klubbarna, det innebär också att Elitserien som varumärke får svårare att locka sevärda spelare. En trend som absolut ingen vill ha.

Skellefteå AIK har under några år skapat en röd tråd i hur alla lag i föreningen skall spela hockey. Den röda tråden innebär att laget faktiskt ska SPELA  hockey, inte agera igelkott och skoterkälkar för att förstöra för andra. Skellefteå AIKs hockey, den sk. Skelleftehockeyn går ut på att föra spelet, att vända upp snabbt, spela snabbt från back till forwards med fart. Att hålla farten i anfallszon, vara kreativa och gå på mål. Tillsammans med ett fåtal andra klubbar kommer, om trenden fortsätter, Skellefteå AIK att drabbas hårt av denna slappare attityd mot spelförstörande moment. Det vet alla som försökt göra en gubbe med fart hur svårt det är med ett kylskåp på släp.

Hörni domarcheferna Mikael Ahlström och Peter Andersson! Nu börjar det vara dax att visa att ni kan utöva lite simultankapacitet. Jag tror att det är fullt möjligt att fortsätta bedöma huvudtacklingar hårt, SAMTIDIGT som man återgår till den hårdare bedömningen mot spelförstörande moment som rådde för några år sedan. Det är inte bara upp till den just nu väldigt positiva och bra utvecklingen av Svenska juniorer att göra ett ännu attraktivare varumärke av Elitserien. Det är också upp till domarna att se till att reglerna följs och att de lag som faktiskt försöker spela hockey får fortsätta med det.

/Smogz redaktionen@northpower.nu

Diskutera vidare på forumet http://northpower.nu/wordpress/phpBB3/viewtopic.php?f=14&t=221

PS. Tack domarna.se för din fina statistik.