Ny storseger säkrar fyra matchbollar till nytt SM-guld

lör, Apr 19, 2014

Matchrapporter, Nyheter

Påsken innebär en berättelse om död och återuppståendelse för den som bekänner  sig till den kristna trons berättelse. I bilen sitter jag och funderar om jag om inte döden har fått övertaget om Skellefteå stad. Solen skiner, varma vinda blåser, och det är mitt på dagen men det känns öde där ute. Trots de gynsamma förutsättningarna gapar gatorna folktomma och det är som att en knappnåls fall skulle höras av den lyhörde. 

Men på arenan sjuder det av liv. Arenan är slutsåld till bristningsgränsen. Ett unisont hav av svartgult  fyller Skellefteås populäraste mötesplats till bristningsgränsen. Staden vittrar ett nytt sm-guld och frågan är om det finns något som kan hindra att det kan dukas upp för en ny guldfest ? Helt klart är att Färjestad  i teorin måste vinna denna match. Ett 3-0 underläge i finalserie kan de inte vända. Skellefteå  har 9-2 mot Karlstads stolthet på två matcher, och det måste hända något mönsterbrytande för att guldhjälmarna inte ska prydas av spelare i svartgult.

Det började bra för Färjestad…

Heta känslor i hela första perioden
(norran.se)

Match tre börjar intensivt och tätt, tempot är högt och det är två lag som vill vinna till varje pris. Färjestad bjuder upp till kamp och visar att de inte har gett upp ännu. Bortalaget tar ledningen och det fungerar direkt som en väckarklocka för att AIK ska lägga in en högre växel. När AIK spelar på sin högsta växel finns det inget motstånd i ligan som kan matcha laget. Färjestad är definitivt inget undantag denna påsklördag.  Tre raka mål i första perioden ger hemmalaget 3-1 och Leif Carlsson fortsatt huvudbry över sitt lags prestationer.

Utspelning och utskåpning i resten av matchen

Resten av matchen är en ren raksträcka och en defilering mot ny seger och fyra matchbollar i finalserien. För Färjestad blir utspelade och utskåpade som lag denna afton. Laget är svagare än Skellefteå på alla kritiska punkter. Det som började bra slutar i ren förnedring för Färjestad. Även om Jesus kunde återuppstå från de döda har jag svårt att se Färjestad hämta upp makalösa 8-1 som ställningen är i början av tredje perioden. Vad som präglat AIK genom hela slutspelet är att laget aldrig slår av på takten eller viker  av från sin gameplan. Jobbet är stenhårt över hela isen och det är hela tiden fart på både puck och skridskor. Alla i laget betonar återkommande vikten av att spela konsekvent och följa sin plan. Det gör laget i 60 minuter. Faktum är att inget lag vunnit med större i siffror i en SM-final i sista 59 åren.

Bredd och spets grundlägger vinsten

Skellefteå vinner ikväll med både bredd och spets som nycklar till segern. Fjärdekedjan med Pettersson, Norman och Lundberg är otroligt bra ikväll och förlägger spelet i långa stunder i offensiv zon. Längst bak spelar Markus Svensson som en förstamålvakt ska göra i slutspelet. Hans är lugn, trygg och gör viktiga räddnignar när det behövs. Även om han kunde varit mer testad. Kedjan med Möller-Karlsson-Lindström fortsätter att bana väg för nya segrar genom sin offensiva produktion.. Sist men inte minst bör Jimmie Ericsson framhållas. Han har gjort tolv mål detta slutspel och leder laget som en kapten bör. Laget är nu att likna vid en maskin som går på alla växlar och högsta effekt. Det ska till ett mindre mirakel om inte ett stort guldjubel ska bryta ut på måndag i Karlstad och sen fortsätta hem till Skellefteå.

Efterord med Pierre Eduardo Bellemare

Bellemare hyllar systemet och smickras av NHL-rykten
(svenskafans.com)

Hur förklarar du denna storseger

– Vi började bra och spelet var jämnt eftersom Färjestad kom ut hårt mot oss. Dom får ju göra första målet, men vi fortsätter vårat spel och håller oss konsekventa eftersom vi vet att de ger resultat, och det gjorde det även ikväll. Det var nog kanske bra att dom gjorde första målet så vi fick höja oss ännu mer.

 

Finns det något som kan stoppa er just nu ?

– Jag tänker inte så mycket i sådana banor. Men jag vet att det är oerhört svårt att möta oss när vi har vårat system som vi alla följer. Det innebär att alla fem ska ligga rätt i banan, fyra som håller sin position och markering och en som ligger på den puckförande spelaren.

Det surras lite om NHL-kontrakt för din del ?

– Jag jag har hört det, och det är såklart oerhört smickrande. Men jag har mest hört från media och inte så mycket från andra sidan (NHL-klubbarna). Jag kan inte säga att det är en pojkdröm att spela i NHL. För det är så oerhört få franska spelare som når NHL. I dagsläget tror jag att det bara finns som är en i NHL och en som är i AHL. Men det är smickrande att min namn sätts samman med NHL-klubbar det ska jag erkänna.

Dina känslor kring publiken denna afton ?

– Det är få förunnat att spela inför denna publik. Jag får rysningar. Jag har spelat inför större publik men aldrig inför en bättre publik. Publiken ger mig och laget glädje och energi och dom bär fram oss till att vända underläget till denna storseger. Magiskt är nog ordet.

– Hur mycket ser du fram emot att spela på måndag ?

-Än är inget vunnit så det gäller at vi kommer ödmjuka och med rätt inställning på måndag. Vi ska njuta av seger en stund ikväll, sen så ska vi ta oss tillbaka till ruta ett på vår tavla och börja fokusera om för matchen. Så ikväll ska jag bara ta det lugnt och umgås med min sambo och se till att bli redo för match på måndag igen.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Snabba citat :

”Vi ska dricka bers i 100 mil” / Färjestads supportrar vet vad de ska göra på hemvägen

”Är du klar för DIF nu Oscar” / Tommy Åström driver lite med Möller innnan intervjun

”Ska du verkligen ha keps under intervjun – det ser alltid flummigt ut” / Åström har åsikter om Möllers keps

”Han bara fortsätter leverera, han var MVP i grundserien och är bäst i slutspelet” / Rönnkvist om Joakim L

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

addebeck

redaktionen@northpower.nu