Dags att studsa tillbaka

mån, Okt 31, 2011

Nyheter

Det där med att studsa tillbaka, att vända en dålig trend till en bra, har blivit ett flitigt använt uttryck inom hockeyn det senaste året. Och sällan har det passat bättre än inför tisdagens match mot gästerna från Solna, AIK IF. Nu är det verkligen dags för Skellefteå AIK (i fortsättningen endast benämnda AIK) att bryta förlusttrenden och börja samla lite poäng igen!

 

Efter den snygga sviten med fyra trepoängare i rad har AIK gått kräftgång på slutet och bara fått med sig två poäng på fyra matcher. Låt vara att motståndet har varit bra – HV71 är bäst i serien just nu och Färjestad sprang vi på i fel läge, när de hade maximalt momentum – men det är själva spelet och bristen på mål som gett upphov till oro. Både Linköping och Luleå har slagit oss med 2-0 på ett obehagligt sätt, där vi inte alls kommit upp i rätt nivå.

 

Tisdagens uppgift är på papperet en av de enklaste för året och fjolårets semifinallag AIK IF har inte visat mycket av de kvaliteterna hittills. Man har skeppat iväg Linus Videll till KHL med en något märklig ursäkt att polisnotorna blir så dyra att det inte har råd att ha kvar honom. Har det laget problem med ekonomin så bör man nog titta på publiksiffrorna snarare än poliskostnaderna, för ett Stockholmslag som inte lockar mer än 3400 personer (mot Växjö) har, eller kommer att få, problem någonstans. Nu blir det Robert Rosén och Richard  Gynge som får dra ett tungt lass offensivt.

Fjolårets målvaktsmonster Viktor Fasth har absolut inte varit dålig i år, däremot betydligt mer mänsklig. Han verkar stundtals extremt frustrerad och en Fasth ur balans är inte alls samma målvakt som den vi såg i slutspelet i fjol. AIK IF handikappas också på målvaktssidan av att reservkeepern Markus Svensson haft en mardrömssäsong (7-2 blev 7-8 mot HV71 för att ta ett exempel) och det har gjort att Fasth har fått spela mer än han kanske borde.

 

Fasth eller ej, AIK IF ska vara ett lätt byte för AIK men då gäller det att målgörandet börjar rulla igång igen. Powerplayet vet varje människa redan att det inte fungerar just nu så det är inte mycket att fortsätta älta. Då oroar det mer att både Luleå och Linköping lyckades stänga ner AIK helt och nolla våra hjältar. Delvis ligger domarnas allt högre bedömningsnivå för utvisningarna bakom en del – det är svårt att spela vettig hockey med 100 kg ryggsäck – och mer om det kan ni läsa i Smogz utmärkta artikel i ämnet. Men även passningsspelet och uppspelen måste klaffa bättre. Grishockey eller ej från motståndarna –  precisionen måste upp i nivå för i dagens hockey bjuds det på så få rena chanser att man blir stenhårt straffad om man börjar missa i precisionen.

 

Med detta sagt så är AIK IF en utmärkt motståndare att starta en ny segersvit mot. Det skiljer enormt mycket mellan lagen i grund och botten och Vidells frånvaro lär bli plågsamt kännbar för Solnagänget på sikt. Han har gjort nästan en poäng per match hittills och det har inte AIK IF råd att ge bort utan en vettig ersättare. Vi har dessutom revansch att utkräva efter sömnpillret på Hovet för en knapp månad sedan, där Solnagänget vann med 2-1.

 

Martin Lundberg tränade i rött på måndagsförmiddagen och lär därmed vara tillbaka i spel ganska snart, men min gissning är att han står över tisdagsmatchen. Anders Söderberg är fortfarande borta och dessutom saknades Tomas Skogs på träningen. Det har han dock gjort vid något tillfälle förut och ändå spelat kommande match.

 

Jag är nöjd med alla resultat som ger tre poäng, men det vore oerhört skönt med en riktig islossning i målskyttet. Ska vi säga 5-1 och minst två PP-mål? Bra, då säger vi det.

 

/Trollet

redaktionen@northpower.nu

 

Diskutera gärna matchen här: http://northpower.nu/wordpress/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=256