Dags att ge nykomlingarna ett kok stryk igen

mån, Dec 5, 2011

Nyheter

Skadeläge:
Växjö:

Hållberg, Kallio och Urbas har allihop skador som gör att de riskerar att missa matchen. Urbas är borta för säsongen, Kallio åkte på stryk mot Frölunda och Hållberg har en okänd överkroppsskada.

AIK:

Granberg och Styrman verkar missa matchen, medan frågetecknen på Skogs, Edström och Söderberg nog kan rätas ut.

 

Hett:
Växjö:

Växjös powerplayspel är något att passa sig för, inte minst när storskytten Illka Heikkinen är på isen. Med inte mindre än 8 PP mål (bäst i ES, 2 PP-mål före Holloway) och delad ledning i skytteligan (delas med Iggulden och Gynge) är han naturligtvis en mycket viktig spelare för smålänningarna.

AIK:

De svartgula hjältarna är inne i en positiv trend, och det är nu under den hårda matchningsperioden som den hårda träningen under säsongen ska börja betala av sig. De senaste fyra matcherna har man också tagit poäng i varje match och visat upp riktigt bra spel överlag.

Låtom oss se mer AIK-jubel på tisdag. (foto: Vaxjolakers.se)

 

Kallt:

Växjö:

Efter en lovande inledning har laget nu tappat ordentligt, som så många andra nykomlingar gjort före dem. På de senaste 10 omgångarna har det bara blivit totalt 11 poäng, och det har naturligtvis orsakat ett ordentligt tapp i tabellen. Man positionerar på en 9:e plats för tillfället, men vid en förlust med mer än 1 mål är det kvalserieplats som gäller.

AIK:

Ärligt talat inte mycket alls faktiskt. Det mesta stämmer ganska bra nu faktiskt. Den kroniske pessimisten (läs: genomsnittslige Skellefteåbon) skulle säga att det bara kan bli värre, men jag hävdar att det fortfarande finns mycket att förbättra istället!

 

Matchsnack:

Växjö är, sin positon i tabellen till trots, ett lag med en rätt hög inneboende kapacitet. Den stora skillnaden mot för lagen högre upp i seriesystemet är att Växjös kapacitet är mer koncentrerat till fåtalet spelare, till skillnad från AIK som har en generellt hög nivå överlag. Detta har naturligtvis med att göra att Växjö under fjolåret spelade i Allsvenskan och AIK spelade SM-final. Ser man till exempel på vilka det är som gör poäng i Växjö är det två namn som omedelbart sticker ut. Båda två har nämnts här ovan, och det är naturligtvis Illka Heikkinen och Mike Iggulden. Tillsammans har de stått för en dryg tredjedel av hela lagets mål totalt och mer än hälften av PP-målen. Iggulden leder för övrigt också totala poängligan i hela Elitserien, även om hans produktion varit något avstannande mot för inledningen av säsongen.

Ser man istället på AIK så är målskyttet mer jämnt fördelat inom laget med fler femmor som bidrar. Det är också en sådan spelidé som Anders Forsberg och company vill ha: fyra jämna femmor som nöter ner motståndet genom hela matchen. Motsvarigheten till Iggulden/Heikkinen i AIK heter Bellemare/Holloway. Visserligen är de två senare forwards båda två, men å andra sidan spelar ju faktiskt Holloway på backplats i PP. Bellemare och Holloway har tillsammans producerat 42 poäng fördelat på 19 mål och 23 assist.

Bellemare är för utomstående en av säsongens stora överraskningar. Ja, för utomstående! För oss som följer AIK i vått och torrt är det naturligtvis ingen överraskning att Bellemare är så bra som han faktiskt har visat nu under första halvan av säsongen. Det visade sig också i omröstningen som skedde på forumet inför säsongen, där 9 % lade sin röst på Bellemare som segrare i den interna poängligan.

Tittar man bakåt lite grann så skiljer sig det ganska mycket beroende på om man tittar på flera matcher eller bara den senaste. Växjö har som det nämndes ovan ett ganska klent facit på de senaste 10 matcherna, men absolut senast mot Frölunda åkte Göteborgarna på en ordentlig smäll med 2-6 till Växjö. Växjö har också visat att man kan ta poäng av alla lag, så det gäller verkligen att gå ut och köra matchen till 100 %. AIK å andra sidan har på den senaste tiden hittat tillbaka till sitt vägvinnande spel med 9 poäng på 4 matcher. Både farten i spelet, det defensiva arbetet och den offensiva planen har fungerat bra, och det gäller att fortsätta bygga på de positiva vanorna. Genomför AIK sin del av matchen på en vettig nivå, då ska man också vinna mot Växjö.

 

Diskutera matchen här

 

/Markman

redaktionen@northpower.nu

,