Bortaturnén: Avsnitt två

fre, Okt 12, 2012

Nyheter

AIK kuskar vidare mot de Värmländska skogarna där ett formstarkt Färjestad väntar. Matchen kommer ges särskild uppmärksamhet både av cmore som sänder matchen i sin sportkanal och av NP Stockholm som kuskar upp från hufvudstaden med en stor buss fylld av hockeysugna svartgula fans (finns fortfarande platser kvar, se forumet för detaljer – undertecknad hänger för övrigt med så klart).

Skellefteå AIK är fortfarande med i toppen av serien tillsammans med många andra lag. Matchen mot Brynäs var givetvis ett litet hack i det annars välsmorda maskineriet som laget kommit att utgöra. Men efter segrar mot både Färjestad och Linköping där motståndarna kanske till och med varit det något bättre laget var det inte oväntat att det var dags för AIK att förlora en jämn match och att inte ha marginalerna på sin sida. En skillnad mot dessa matcher är dock att laget inte förmådde vinna kamperna framför mål, något som man varit så bra på under de föregående matcherna. Istället var det Brynäs som lyckades stå på rätt ställen, hålla undan de svartgula och komma åt pucken, både offensivt och defensivt. Det visar sig också i målprotokollet när båda AIK-kassarna är genombrottsmål snarare än returer som så ofta tidigare, och två av Biffarnas mål görs av spelare som finns eller lyckas ta sig väldigt nära AIK-målet.

Anders Forsberg flyttade om lite i kedjorna, bland annat genom att placera Forssell i första formationen och Lindberg i tredje med Pontus och Petter. I mina ögon visade matchen att Lindberg inte på något sätt är beroende av en viss omgivning (Ericsson och Lindström). Snarare framstod det som att nämnda E och L var mer beroende av Lindberg än motsatsen. Förstakedjan lyckades inte förmå att skapa lika långa anfall och lika många farligheter som tidigare, även om den inte var helt uddlös. Tredjeformationen var med Lindberg som center riktigt trevlig att beskåda, både Pontus och Petter är riviga, fysiska och duktiga skridskoåkare som också kan hantera pucken – och både Petter och Oscar har god förmåga att sätta pucken i nät.

Återstår att se hur A-Fop formerar laget till nästa match. Mycket tyder på att Jimmie vilar denna match. Pontus P utgick föregående match och har vissa frågetecken, även om det inte ska vara någon allvarlig skada att tala om. Förmodligen kommer det finnas utrymme för sällan spelade juniorer att ta plats i laget, såsom Jesper Johansson och Sam Marklund. Det kommer säkerligen även finnas utrymme för intressanta uppställningar av laget som helhet.

Färjestad är en formidabel motståndare i dagsläget. Formstarkt, och med ett näst intill fulltaligt lag (Klefbom saknas) och spelandes på hemmaplan är det få lag som lyckas skala ner kaffegänget. Men en av de absolut främsta kandidaterna är helt klart Skellefteå AIK, som visat upp en imponerande stabilitet, starkt försvarsspel och boxplay. Räkna med en fysisk, tät och tajt match som inte lär vara avgjord förrän i det absoluta slutet.

/schteffe

redaktionen@northpower.nu

 

, , ,