AIK klart för semfinalspel efter kvällens sköna seger

sön, Mar 23, 2014

Matchrapporter, Nyheter

AIK sitter bekvämt i förarsätet inför kvällens match med 3-1 i matcher i kvartsfinaleerien. HV 71 knep en diskutabel suddenseger senast och tvingar därför AIK till denna femte match på hemmaplan. Det negativa är att det innebär ytterligare en match men det positiva finns i att bjuda publiken på ytterligare en välbesökt hemmamatch som ger en god förtjänst i PEA Israelsson skattkista. För egen del har jag heller inget emot lite spänning, samt att jag äntligen får besöka arenan med hockeykvartsfinal istället för lunch som mål i sikte.

Ett bortalag med allt att vinna och inget att förlora

Första perioden blir en mållös historia och det är inget av lagen som tycks få ett rejält grepp om taktpinnen. Tempot är högt men hemmlagets anfall blir lite för korta för att de ska nöta ned Bendelins manskap. På totalt femton skott förblir målvakternas nolla intakt första tjugo, trots att AIK får avsluta i powerplay. Det svåra med HV71 är att dom gjort allt som kan krävas av laget sett till hur deras säsong utvecklat sig. De undvek kvalserien, vann ”play in spelet” och har knipit en av två hemmamatcher mot svenska mästarna och seriesuveränen AIK. Med allt att vinna och inget att förlora kan laget från Jönköping spela utan press och bara överraska i fortsättningen av matchserien.

AIK lägger in en högre växel i andra perioden

foto/Norran

Petter blev kvällens första målskytt : norran.se

I andra perioden börjar matchen forma sig efter slutspelshockeyns alla kännetecken Det är tuft och grinigt och kamp om varje kvadratmeter is. Det gruffas efter avblåsingarna och det smäller i sargerna med höga publikreaktioner från publiken som tillsammans  North Power gör allt för att påverka domarna. Hv 71 får sen chansen i spel 5-4 sedan AIK tilldelas ett lagstraff för för många spelare på isen. Powerplayspelet blir mållöst och tar bortlaget inte sina chanser så kan de räkna med att hemmlaget snart gör det i Skellefte Kraft Arena. Första målet kommer genom Petter Emanuelsson som trycker in en retur på nära håll. En kortare tid därefter har Jocke Lindström en liten vendetta med David Petrasek där den senare får två minuter för roughing på Jocke. Jocke tackar och tar emot genom att assitera till  2-0 i powerplay där Jimmie gör ett utmärkt jobb som skymmer Wesslau och samtidigt touchar pucken och tillskrivs målet. Andra peridoen vinns av AIK både spelmässigt och målmässigt. Det mesta talar för att Hv71 misslyckade säsong tar slut om tjugo minuter.

AIK håller undan för HV:71 forcering – semifinal nästa

Kombinera magnifik teknik, split vision och spelsinne och du har Jocke Lindström i ett nötskal. Han får det svåra att se enkelt ut. Förspelet till 3-0 i power play är inte annat än bedårande vackert, en fristående  Arvidsson har bara att raka in pucken för 3-0 och sätter därmed HV 71 i en uppförsbacke som som känns närmast oöverskådlig. Men det svåraste som finns i hockey är att leda med 3-0 sa  Håkan Södergren och det finns en sanning i det. Slarv och duttigt spel i egen zon direkt efter Arvidssons mål ger HV  fler chanser och till sist tvingas Svensson kapitulera för 3-1. Närmare än så kommer i bortalget för kvällen. AIK kan med lite tur och och framförallt med en stor portion skicklighet av Markus Svensson hålla undan trots en intensiv anstormning från kvällens gäster. Därmded är HV:s berg och-dalbana till säsong är över. AIK kan för att citera Jocke Lindström ”slicka såren” och sedan börja ladda om för semifinal.

Hv71 gjorde ett bra försök att rubba AIK denna afton. Laget bjöd verkligen upp och gav allt som fanns kvar i laget. Men AIK blev numret för stor och när laget hamnar på efterkälken kommer de kostsamma utvisningarna som renderar i mål för AIK. Att det ”bara” blev 3-1 kan tillskrivas att båda lagen hade storspelande målvakter som storspelade under en kraftig ljudridå genererad av North Power klack. Nu väntar speluppehåll till måndagen den 31 mars då semfinalspelet börjar, motståndet är inte klart ännu.

Sagt efter matchen med Markus Svensson

Svensson trivs i klubben och staden (norran.se)

 Hur kändes matchen idag ?

– Jo det kändes bara bra därute idag. Det var tufft och jämnt, roligt att spela. Jag tycker vi följer våran plan och spelar konskevent och tålamodigt även om vi inte får hål på Wesslau i första perioden.  Wesslau gör en riktigt bra match idag tycker jag. Och jag har den största respekten för HV som lag, dom har verkligen höjt sig de två sista matcherna. Men sett för egen del och vår del är det bra ordning i egen zon och vi följer de mönster som vi lagt upp att vi ska följa.

Hur är det att stå fem matcher på rad under en kort tid jämfört med att varva med en annan målvakt ?

– Jo det är skillnad. Nu när jag står varje match blir det att du inte tränat lika hårt utan fokuserar mer på matcherna som  jag ska spela. Men det har känts bra under serien och det känns bara roligt att spela. Jag trivs verkligen bra hockeymässigt i stan och med det samarbete som jag med Krister Holm.

Du har skrivt på ett nytt kontrakt med AIK – vad var avgörande för att det skulle bli så ?

Det var många små pusselbitar, men framförallt var det min egen utveckling som målvakt jag tänkte på. Jag vill fortsätta utvecklas som målvakt och det tror jag att jag gör bäst här. Jag har utvecklats mycket under min tid här och jag vill fortsätta det samarbete jag har med Krister Holm och jag är glad över att få vara den del av den här fina föreningen. Jag trivs jättebra i stan, framför allt hockeymässigt.

– Är det svårt att ”bara” vara Markus Svensson och inte hockeymålvakten Markus Svensson i stan ?

Nej jag tycker det går bra. Jag tycker det är bara kul med det stora hockeyintresset som finns i staden. Jag har inget att klaga över. Det är jätekul att det finns ett sådant stöd så det är bara positivt tycker jag.

Sagt efter matchen med Joakim Lindström

Jocke – arkitekten till 2-1 och 3-1 norran.se

Vad säger du om kvällens match Jocke ?

– Ja det blev ganska tufft – HV bjöd på bra motstånd och de har verkligen spelat upp sig de två sista matcherna som vi mött dom. Men vi är konsekventa och när vi växlar upp orkar dom inte riktigt i framförallt andra perioden. Dom hade ju även tre matcher i benen redan när de kom in denna serie vill säkert varit till deras nackdel.  Men dom gav sig aldrig verkligen så det blev tufft hela vägen.

Erat powerplay gav återigen bra utdelning – vad är nycklarna till framången i spel 5-4 ?

– Vi har spelat tillsammans rätt länge och det är naturligtvis en fördel då vi har kunnat träna in några varianter. Sen gör som du säger Jimmie ett stort jobb med att täcka Wesslau – han kan inte ha sett mycket på mitt mål. Sen har vi många rightare som gör att jag får hålla till på högersidan och det trivs jag ju mycket bra med så det är ju helt perfekt upplägg.

Förspelet till 3-0 ..vad säger du om det …?

– Ja jag fick med mig pucken bra där, det var som att kanten öppnade sig och pucken bara följde med klubban. Allt föll på plats när jag kunde stå kvar och röra mig inåt i banan.

Något lag du helst av allt vill möta i semfinalen ?

– Nej det har jag inte. All lag som kommer till en semifinal är så pass bra att vi måste spela topp för att kunna vinna en matchserie. Så motståndet spelar ingen roll för mig. Nu får vi ju matchledigt ett par dagar och det ska bli skönt och välbehövligt att slicka såren ett tag för laget, så det blir perfekt.

Kvällens citat: ”Klacken gör en bra match idag” sagt av klubbdirektör PEA Israelsson. All ni som stod där och eldade på i 60 minuter  – all cred till er.

/addebeck

redaktionen@northpower.nu