96:orna klara för semi

fre, Dec 30, 2011

Artiklar, Nyheter

Efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet blev det igår kväll playofftime för Skellefteås hockeykrigare födda 1996.
Kvartsfinalen av Modo-cupen mellan Skellefteå AIK och Nacka slutade med 2-1-seger till Skellefteå som därmed är klara för semifinal. Nacka vann skotten med 15-23. Man får ju säga att det var en rätt jämn match. Till och från blir vi tillbakatryckta av Nacka, men jag tror det är det att hela laget jobbar hemåt som gör att vi håller oss ifrån att släppa in puckar. Nacka är bra, skapar tryck, men inte så många heta chanser. Och så har vi Philip Hedlund i målet som gör en kanonmatch. Och för att kommentera Djurgårdsmatchen som jag inte såg, så kan man utifrån skottsiffrorna anta att han hade en nyckelroll även i den matchen (Vinst med 2-0, trots kraftigt DIF-övertag i skottstatistiken).

En sak jag var nyfiken på var ju hur Markus Pettersson funkar som back. Han fick mycket speltid och med sin storlek och räckvidd är han väldigt dominant i egen zon. Dessutom har han ett grymt slagskott som gör att han är rätt självskriven på blålinjen i powerplay. Söderberg & Berglund är två andra som spelar stabilt på backsidan. Mäkitalo är ju väldigt kul lirare att kolla. Riktigt bra fart under skridskorna, teknisk, och bra blick för spelet. Och så fort pucken är kring motståndarkassen är det som att han får blodsmak och blir sådär härligt aggressiv som bara naturliga målskyttar blir. 1-0-målet är ett klockrent viljemål, där Mäkitalo och Forsberg stångas framför motståndarkassen och Forsberg till slut petar in den. De sista två minuterna av matchen inleds med att Nacka pressar tillbaks AIK, men när det är 30 sekunder är kvar händer något. AIKarna med Holmström/Mäkitalo/Pettersson i spetsen förvandlas till bålgetingar som flyger runt i anfallszon. Passningarna sitter på bladen, dragningarna lurar motståndarna och pucken bara ska in. Till slut är det massa svartgult runt motståndarkassen och Mäkitalo är sist på pucken när han skyfflar in 2-1 med 2 sekunder kvar. Bench-clearing celebrations…

Priset för matchens lirare gick till Mäkitalo. Det är väl inte så mycket att säga om. Han skapar väldigt många chanser och han avgör matchen. Frågar ni mig så hade jag dock gett priset till målvakten Philip Hedlund som gjorde det väldigt bra mellan stolparna.

Vid tillfälle var det en av våra forwards som knycklade en nackaback rätt rejält så att hela nackabänken flippade ur och en galen stockholmsfarsa började skrika och slå på plexit. Jag tror det var Martin Sundberg som delade ut den kyssen som f.ö. inte renderade nån utvisning, däremot var det slutspelat för nackaiten. Surmartin, the second generation?

Såg också sista 10min av matchen Leksand-St Petersburg som skulle avgöra vem vi möter i semin. St Petersburg vann matchen på straffar så det blir ryskt motstånd för Skellefteå U16 i semifinalen. Spännande. Leksand har två riktigt vassa klasstalanger i Fredrik Forsberg och backen Erik Flood. De grymt skickliga och leder laget. Och Leksand borde nog ha vunnit matchen om dom inte dragit på sig så förbaskat mkt utvisningar. (Flood är b.t.w. klar för Modo) St Petersburg var ruskigt effektiva i powerplay, så där får vi se upp. Ryssarna är också väldigt storväxta, men inte överdrivet individuellt skickliga. Hörde att dom spelat ovårdat under turneringen. Såg ut som att de fick sin värste syndare Lukyanov (2xmatchstraff hittills) skadad i slutet av Leksandsmatchen. Knappast negativt för oss.

Schemat idag Fredag:
09.45 Semi Almtuna-Djurgården
10.00 Semi Skellefteå-St Petersburg
15.30 Bronsmatch
17.10 Final

Undertecknad bommar semifinalen men jag kommer se både bronsmatch och final, så kanske blir nån
rapport därifrån också. De matcherna sänds också streamat. Mer info här:
http://www.cuponline.nu/news.asp?cupid=1490&id=4605

Lubbe genom SGSK, redaktionen@northpower.nu