6001 personer såg AIK vinna och Georg Wikström hyllas

fre, Dec 28, 2012

Nyheter

Säg ordet tvillingarna och tankarna för gemene Skellefteåbo går omedelbart till Sten och Georg. Det nu bortgångna tvillingparet som följde AIK i med och motgång, i ur och skur. Från division ett – allsvenskan till elitserien. Trognare eller gladare fans går det inte att få. Innan dagens match mot Rögle hyllas de med fina minnesord av Pea Israelsson följt av en tyst minut, och med en hyllningsramsa och banderoll från North Power. Trots att arenan är fullsatt saknas det två personer, och jag tror mig tala för alla AIK-fans ute i decembermörkret när jag påstår att känns tomt utan deras närvaro. I våra hjärtan och minnen lever de vidare med en bofast plats.

North Powers hyllningstifo till Sten och Georg
(norran.se)

Bud ligger bakom 1-0målet

Matchen då? Första perioden är hemmalaget det lag som äger puck och för spelet. De grönvita gästerna får mest ägna sig åt försvarsspel. Vilket de gör med all heder. Inga tendenser till en ny utskåpning kan blottas. Målmässigt går AIK ifrån perioden med 1-0. I spel en man mer finner Bud Oscar Lindberg med vad som ser ut som en välkamouflerad skottpassning eller ett felriktat skott, hursomhelst ger det Oscar öppet mål, och 1-0 blir ett faktum. AIK har svårt att skapa riktigt heta målchanser mot ett samlat Rögle. I slutminuterna träffar olyckligt Tomas Skogs gästande Fredrik Warg med en hög klubba med blodvite och 2+2 som följd. Tack vare ett uppoffrande boxplayspel av AIK är ställningen 1-0 och skotten 17-5 när periodpaus signaleras.

Kostsamma utvisningar

Rögle vet att de måste ta tillvara varje chans de får för att ha skuggan av en chans att komma hem med poäng till Ängelholm. När så förstafemman i AIK inte gör jobbet ordentligt i egen zon, får Rögle en chans att kvittera, en chans som de inte missar. Med Jimmie på efterkälken blir det 1-1 genom Aaltonen. AIK måste lägga in en högre växel om detta ska bli trepoängare. Men ett av AIK:s främsta vapen i år är powerplayspelet som har en hög utdelningsprocent, i spel 4-3 gör Bud 2-1 efter 12,01 bakom en skymd bortakeeper. Då gör det inte så mycket att spelet 5-5 är knackigt. Sen assiterar Bud en något mindre van målskytt i form av Martin Lundberg som prickar in 3-1. Besöken Montens mannar gör i utvisningsbesöket är alltför kostsamma, och ger AIK greppet om matchen. Besöket i utvisningsbåset för slitvargen Petterström resulterar också i mål, fast i ”fel kasse. Perioden slutar 2-1 till AIK, och Rögle har trots skottstatistiken 31-11 endast ett mål mindre inför tredje perioden

Gurgel och lagstraff

I tredje perioden gör Rögle ytterligare ett kostsamt besök i utvisningbåset. Tangnes ser allt annat än nöjd ut i Rögles bås när Pontus Petterström styr in 4-2. Röglemålvakten såg aldrig pucken när Jimmie fickparkerat i hans ansikte. Monten med manskap visar inte bättre skärpa än att de spelar med sex man och drabbas av ett lagstraff som salt i såren. Efter 4-2-målet blir det en del ”gurgel” som gör att både Bud och Martin Sevc får vila två minuter efter varsin skärmytsling med en grönvit skånepåg. Efter en time-out och keeper ut, gör mannen för kvällen Bud Holloway 5-2 i tom bur. Mer händer inte innan 6001 personer applåderar hemmasegern.

Bud blir segerorganisatör med två mål! Foto: Ola Westerberg

Analys

AIK vinner utan att förta sig ikväll. Rögle gör ingen dålig match, men räcker inte till över tre perioder och tar för många dumma utvisningar för att kunna hota AIK. i AIK finns också elitseriens hetaste spelare Bud Holloway som trivs som fisken i vattnet ute på isen just nu. Han befäste förstplaceringen i poängligan, och visade vägen. Rögle hängde inte med när tåget gick. Individuellt ger jag (förutom Bud) plus till Klingberg som på backplats visar pigga framfötter. Den kolletiva insatsen var helt okej, inget av de bättre eller sämre matcherna, laget gör det som krävs. No more, no less. Segervapnet som så många gånger förr är det sylvassa spelet i numerärt överläge och det tighta i spel i numerärt underläge. Kvällens frågetecken var Vesce som är osynligast av alla, kanske tagen av den hårdkörningen uppehållet medfört, men han är stort frågetecken tills vidare. Hade inte Forssell, Bellemare och Möller varit skadade så är det högst tveksamt om han förtjänar speltid utifrån nuvarande form.

Eftersnack med Anders Forsberg

Berätta om din möten och syn på Sten och Georg

-Jag tycker att deras tröjor borde hängas upp i taket. Det skulle skicka en signal om vad som krävs för att få sin tröja hissad. Dom har varit med så länge jag varit i klubben, och jag hade hört talas om dem innan jag kom hit. Det är jäkligt tråkigt att de nu är avlidna, men nu får de vara tillsammans. Dom fanns med oss hela tiden, dom var ”alltid på” och alltid på ett glatt härligt humör. Dom hade betydelse som glädjespridare ibland oss, och det var alltid ”hata Löven” säger Anders med ett leeende. Sätts deras tröjor i taket är det att ”sätta touch” på vikten av dem som kulturbärare.

Spontan kommentar om matchen?

– Skönt att vi kan fortsätta på det vinnande spåret. Det får gärna fortsätta så säsongen ut för min del. Nu är vi definitivt tillbaka från den svacka vi hade före jul. Vi tränade på gränsen till för hårt och blev sega och slitna, nu ser det mycket bättre ut även om vi ska fortsätta träna hårt. Powerplayspelet är lysande, och det är klart att Rögle har respekt för oss. De vågar inte ligga för nära vilket ger tid och yta för oss i spelet.

Din syn på Bud, och hans match?

– Bud känns otroligt giftig just nu. Det smäller så fort han får den lilla tiondelen över till sitt skott. I jämförelse med den föregående säsongen känns han mycket stabilare och mycket mer starkare med pucken.

Buds egna ord om den egna insatsen och laget insats

Hur är det att spela därute med tanke på hur lätt det det ser ut för dig?

– Det kändes bra därute idag. Jag tycker att hela laget visar ett mentalt fokus till uppgiften som det är härligt att se. Jag trivs med min omgivning, och jag tycker att vi har bra kemi i kedjan och vårat egna powerplay. Sen gör killarna ett bra jobb när jag får fram passen. Martins mål var ett riktigt bra avslut. På frågan som jag grubblar på – om assisten på 1-0 var ett skott eller passning eller skottpassning så svarar Bud med ett leende att det var tänkt som ett skott men att det är ”sometimes better to be lucky than good”…

Vad har gjort att du tagit ditt spel till ytterligare en nivå denna säsong?

-Jag har svårt att peka ut det egentligen. En bidragande orsak är nog att jag blivit starkare i benen till i år. Jag visste vad jag behövde träna på i sommar, och det är ju också så att jag vet vad som krävs i ligan nu när jag är inne på min andra säsong. Sen använder jag varje träning till att förbättra skottet,  och för att diskutera taktiska bitar av spelet med mina lagkamrater.

Hur firade du jul?

-Jag firade med Oscar Möller och hans familj där även Marcus Svensson firade jul. Vi firade en traditionsenlig svensk julafton med skinka och köttbullar, julmusik och lite fisk. Jag frågade Bud om han smakat ”santa claus – porridge” (tomtegröt/risgrynsgröt) …varav Bud såg ut som ett frågetecken, när jag avslutar med att fråga om han fick spela country på julafton svarade han att det bara blev mer traditionell julmusik.

God fortsättning och gott nytt år

-Därmed är kvällen slut. AIK avslutar detta år med att toppa elitserien. Bättre kan det inte bli. Laget känns urstarkt och gör den arbetsinsats som krävs för tre poäng. År 2013 har alla anledningar att bli lika bra som år 2012 ur ett svartgult perspektiv. Sten och Georg sitter förhoppningsvis i hockeyhimlen, med ett leende på läpparna och är påtagligt nöjda över att vi ”krossat skiten”. Till alla läsare och fans önskar vi på redaktionen ett gott slut och ett gott nytt år.

addebeck

redaktionen@northpower.nu